Eredményes év áll a 16 éves Csizmazia Barnabás mögött

2018-ban, a szakértő kategóriában az osztrák triál bajnokságot Barnabás megnyerte.

Az előző év végén is beszámoltunk arról, hogy 2018-ban kemény küzdelem árán ugyan, de sikerült Ausztriában a profi alatti, úgynevezett szakértő kategóriában a kinti osztrákbajnokságot megnyernie. Ekkortájt a hazai magyar bajnoki cí­mért való küzdelem nem jöhetett szóba, mert a magyar motorsportszövetség (MAMS) keretein belül évek óta nem került kií­rásra, í­gy hát nem létezett hivatalos, magyar szabadtéri triál motor bajnokság.

Szerencsére, több aktí­v motorsportbarátnak és feltehetőleg a Papp László sportarénában januárban másodjára megrendezett terem triál VB-nek is köszönhető, hogy 2019-ben új lendületet kapott a magyar triálmotor sport.

Több mint 20 licences versenyzővel, három eltérő terepadottsággal rendelkező, triál versenyzésre kiválóan alkalmas helyszí­nen került megrendezésre az immár hivatalos 2019-es bajnokság. Barnabás mindhárom verseny helyszí­nén, Szegeden, Tokodon és Keszthelyen egyaránt a dobogó legfelső fokán végzett, í­gy egyértelmű volt a magyar triál bajnoki cí­m sorsa.

Külföldön Szlovákiában, Csehországban és Ausztriában versenyzett, de az idei évben már itt is a legnehezebb nyomvonalú, azaz profi kategóriában. Ezen országokban a triálsport tradicionálisnak mondható, ebből adódóan nagy létszámú, komoly tapasztalattal rendelkező versenyzőkkel kell megküzdenie annak, aki bajnokságot szeretne itt nyerni.

Fontos megemlí­teni, hogy a kinti pályák zöme nehéz, erdővel borí­tott, meredek hegyi terepen volt kijelölve. A versenyző bármerre néz csúszós, kiálló gyökeres feljárókat lát. Hatalmas sziklák mindenütt. Ezen körülmények között kellett fel- és leugrani, majd az omlós sziklapárkányon egyensúlyozva átugratni egyik helyről a másikra, vagy egy hömpölygő, többnapos esőzéstől megduzzadt patakból kiálló nyálkás fatörzsön átjutni és persze mindezt lehetőleg hibapont nélkül. Mindezek teljesí­tésére a profi nyomvonalon haladó versenyzőknek csupán egy nagyon szűk, másfél perces időkeret áll a rendelkezésre. (A többi, könnyebbnek mondható kategóriában a szekcióknak nevezett pályákon nem mérnek időt.)

A zömmel hazai, alföldi edzések ellenére Szlovákiában és Csehországban ahány versenyen indult Barnabás, mindegyiken dobogós helyezést ért el. Ezekben az országokban a helyi versenyzők mellett német, litván és lengyel versenyzők is indultak. Alkalmanként összesen kb. 150-en mérkőztek meg egymással.

A szlovák profi junior kategóriában egy szintén fiatal lengyel versenyző és Barnabás között végig szoros küzdelem zajlott, ami az utolsó versenyen billent Barnabás javára, aminek köszönhetően 2019-ben a hazai mellett a szlovák triál junior bajnoki cí­met is magáénak tudhatja. Ugyanitt, Barnabás abszolú kategóriában II. helyezést ért el.

Ausztriában Barnabásnak sajnos nem volt lehetősége minden versenyen részt venni. Az indult versenynapokon számos dobogós helyet tudhat a háta mögött.

2020-ban, ha sikerül megfelelő támogatókat találni, Európa bajnoki fordulókon is megméretteti majd magát.