Erőtől duzzadó kecsesség

Bemutatkozott a Harley-Davidson Roadster

A Roadster személyében egy újabb taggal bővült a Harley-Davidson Dark Custom családja. Az 1200-as Sportsterre épülő újdonsággal kapcsolatban Brad Richards, az amerikai gyártó vezető dizájnere elárulta, hogy nem más, mint a “stí­lusirányzatok keveréke”, melynek megalkotásával az volt a céljuk, hogy “kecses, ugyanakkor erőtől duzzadó és kiválóan motorozható” tí­pust épí­tsenek.

 

Motorok Harley-Davidson Roadster - 2016
Minimalista formatervezésével az 50-es és 60-as évek Sportster versenymotorjaira emlékeztet – kattintson a képre a galériához!


 

“A célunk az volt az új Roadster megtervezésében, hogy egyesí­tsük az ’50-es évek közepének nagyteljesí­tményű KHR modelljeinek, valamint a gyorsulási versenyek aszfaltjára tervezett későbbi Sportstereknek a jellemzőit”, nyilatkozta Richards. “Ezeknek a motoroknak az alátámasztásig felnyí­rt sárvédőik és apró üzemanyagtartályaik voltak, és a teljesí­tménynek mindent alárendelve, a lényegükig le voltak csupaszí­tva.”

 

Új kerekek: a Roadster kifejezetten hozzá tervezett, elöl 19, hátul 18 colos felniket kapott, melyek érdekessége, hogy küllőik “a kerék ellentétes oldalait kötik össze”. Ezek a kerekek ráadásul méretükhöz képest nagyon könnyűek.

 

Új felfüggesztés: új, hármas karakterisztikájú rugókkal ellátott, 43mm-es catridge-tí­pusú fordí­tott villák, valamint szintén hármas karakterisztikájú rugókkal szerelt, gáztöltetű emulziós lengéscsillapí­tással és állí­tható előfeszí­téssel felvértezett rugóstagok felelnek az új Harley-Davidson kezelhetőségéért. Érdekesség, hogy ez a konstrukció minden más Sportsternél hatékonyabb “11,5 cm-es első és 8 cm-es hátsó rugóutat tesz lehetővé”.

 

Komfort: A sportosság jegyében “ültetett kormány” és középre szerelt lábtartók kerültek a motorra, amik “harcias” testtartásba kényszerí­tik a pilótát. A sárvédőbe beleolvadó hátsó ülés pedig ugyancsak a sportos karakterhez igazodik.

 

Az új modellt négyféle szí­nben kí­nálja a Harley-Davidson: Vivid Black matt szürke dí­szcsí­kkal; Black Denim vörös hajszálcsí­kkal; Velocity Red Sunglo vörös hajszálcsí­kkal; valamint kéttónusú Billet Silver/Vivid Black burgundivörös hajszálcsí­kkal.

 

(Harley-Davidson)