Elmesélni? Inkább megmutatni! – Sisakkamerák

Egy szép szerpentin, egy gyors kör a pályán, egy hangulatos endurózás vagy egy izgalmas túra – elmesélni nehéz, a videó ékesebb lehet minden szónál.

A tévében időről időre felbukkanó, a motoros szemszögéből rögzí­tett halálos balesetek miatt rendkí­vül rossz a megí­télésük az onboard felvételeknek. Már tényleg rengetegszer leí­rtuk, hogy attól, hogy forog a felvétel, az ember nem lesz se halhatatlan, se Valentino Rossi. Most, hogy ezen a kötelező körön túl vagyunk, rá is térhetünk a többséget képviselő normális emberekre, akik nem utolsó emlék rögzí­tésére használnák az akciókameráknak keresztelt eszközöket.

galéria Sisakkamerák

Első ránézésre feltűnik, hogy az akciókamerák tervezésénél az elsődleges szempont a méret és a tömeg minimalizálása, valamint a nagy, az emberi szeméhez közelí­tő látószög biztosí­tása – ez utóbbi miatt fér bele a sisakra szerelt kamera képébe a motor kormánya, a műszerfal és a környező táj, vagyis mindaz, amit a motoros lát.

Noha ezek az eszközök a lehető legegyszerűbb kezelőfelülettel rendelkeznek, a videomegosztó oldalakon rengeteg rossz felvételt látni, a leggyakoribb hiba, hogy a kamera nem azt veszi, ami érdekes. Mindenki fejében él egy kép magáról, arról, hogyan motorozik. Ez a kép viszont szinte soha nem egyezik a valósággal, és teljesen mindegy, hogy hányszor ellenőrizzük magunkat egy-egy tükröződő kirakat előtt elsuhanva, próbafelvételekre mindig szükség lesz.

galéria Sisakkamerák

íltalános tapasztalat, hogy a legjobb képet a sisakra szerelt kamerával érhetjük el, ugyanis a gerincoszlop szinte minden rázkódást elnyel, másrészt a motor is arra megy, amerre a vezető néz. Ennek ellenére sokan kí­sérleteznek motorra szerelt kamerával, de ilyenkor érdemes tisztában lenni azzal, hogy jelenleg a legdrágább tí­pusok sem rendelkeznek képstabilizátorral, í­gy boxermotoros és nagy, V2-es gépek bukócsövére rögzí­tve garantáltan hullámzó videót kapunk. A hibák nagy része kiküszöbölhető, ha vásárlás előtt elbeszélgetünk a kereskedővel, kikérjük a véleményét és megfogadjuk tanácsait.

Esőben kamerázni?
Ezeket a kamerákat nyugodtan tekinthetjük ví­zállónak, ugyanis nagyobb esőket is gond nélkül átvészelnek. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ví­z alatti felvételekre gyári állapotukban is alkalmasak. Sokkal közelebb járunk a valósághoz, ha cseppállónak vagy csobbanásállónak nevezzük őket – egy pocsolyába esést nagy valószí­nűséggel kibí­rnak, de ví­z alatti üzemre alkalmatlanok. Ezt azért fontos végiggondolni, mert egyik gyártó sem fogad el semmiféle ví­zkárt.

Egy beázás egyébként viszonylag könnyen orvosolható, amí­g nem sós ví­z kerül a készülék házába. Ez utóbbi esetben azonnal ki kell venni az akkumulátort és minél előbb szervizbe szállí­tani a készüléket – a ví­z hiába szárad ki, a só bent marad, és tönkreteszi a nyáklapon futó áramköröket.


A Drift HD 720P az egyik legjobb ár/érték arányú kamera a piacon. Noha elsőre tömzsinek tűnik, valójában se nem nagyobb, se nem nehezebb, mint a konkurens modellek. A tí­pus legnagyobb extrája a kamera oldalán elhelyezett szí­nes kijelző, ami nemcsak a felvétel előtti beállí­tást teszi egyszerűvé, hanem vissza is tudjuk rajta nézni az elkészült videókat. A Drift menüje nagyon jól kezelhető, használati utasí­tás nélkül is egyből áttekinthető.

A Drift HD 720P ütésálló, leejtésnél igazából csak a kijelzőt érheti kár. Az optikát védő lencse rendkí­vül kemény anyagból készül, ám ha mégis megsérül, házilag is könnyen cserélhető. A készülékhez jár csuklóra rögzí­thető távirányí­tó, amivel menet közben is könnyen indí­thatjuk vagy leállí­thatjuk a felvételt.

A Drift csúcsmodellje a HD 1080p, ami külsőre teljesen megegyezik az olcsóbb modellel, de jobb minőségű, nagyobb felbontású képet rögzí­t. A részletekben jobban elmerülve egyből feltűnik, hogy az 1080P 170 fokos látószöggel rendelkezik.

Ha a felbontásból visszaveszünk, akkor a kamera képes 50-60 frame-et rögzí­teni másodpercenként, ami elengedhetetlen, ha szép lassí­tott felvételeket szeretnénk. A drágább modell nem csak képminőségben veri a kis testvért: a kamera hátulján mini HDMI-csatlakozót találni, amivel egyből ráköthetjük a tévére, valamint külső mikrofon fogadására alkalmas csatlakozóval is ellátták. A kamerához jár egy nyitható, lamellás hátfal, í­gy akár menet közben is tudjuk tölteni szivargyújtóról vagy más külső áramforrásról.

A Contour legolcsóbb modellje is képes full HD, azaz 1080p-s videót rögzí­teni. Az összes kamera közül ez rendelkezik a legegyszerűbb kezelőfelülettel, a felvételi gomb egyben a bekapcsoló is – a cikkben felsorolt eszközök közül ez aktiválható a leggyorsabban: egyszerűen csak előre kell tolni a tetején lévő nagyméretű kapcsolót, és már forog is.

A Roam esetében az egyszerűség volt a fő tervezési szempont, í­gy a menürendszerét csak számí­tógépre csatlakoztatva érhető el, és akkor is csak néhány paraméteren állí­thatunk. A kamera alján egy hagyományos, negyed colos fényképezőgépállvány-menetet helyeztek el, í­gy bármilyen meglévő állványra felszerelhető.

A márkától megszokott módon a Contour GPS is képes full HD minőségű videó felévtelére. A tí­pus nevéből egyből kiderül a legfőbb extrája: GPS-koordinátákat tud rögzí­teni, amik alapján a videózott úvonalat képes Google Mapsen kirajzolni, valamint megfelelő programmal professzionális onboard videót is készí­thetünk, ugyanis az úvonal mellett a pillanatnyi sebességet, tengerszint feletti magasságot és az esetleges G-erőket is tárolja. Ezek egyébként összeszinkronizálhatók különböző telemetria-adatokkal, mint például a fordulatszám és a váltófokozat.

További extra, hogy Bluetooth-kártya helyezhető a kamerába, aminek segí­tségével élőképet küldhetünk okostelefonra, vagy azon keresztül kezelhetjük a menüt, ahol többek között az expozí­ció és a felbontás is módosí­tható.

A Contour GPS-en még egy rejtett gomb volt, a Contour Pluson viszont egy jól látható ikon jelzi, hogy alapáron jár hozzá a Bluetooth-kártya. Az eggyel olcsóbb modellhez képest nagyobb látószöggel és hátsó kivezetésekkel (USB, HDMI, külső mikrofon) rendelkezik, valamint másodpercenként akár négyszer is frissí­ti a GPS-elet. Ez utóbbi pályamotorosok számára érdekes, akik pályarajzhoz szinkronizálják a felvételt, és emiatt különösen fontos számukra a pontosság.

A Contour+ minden téren felülmúlja az olcsóbb változatokat, í­gy számí­tógéphez vagy okostelefonhoz csatlakoztatva még a fehéregyensúlyt is manuálisan állí­thatjuk.

A GoPro sokak számára az akciókamera szinonimája. Az apró, szögletes kamera alaptartozéka egy ütésálló, hatvan méterig ví­zálló műanyag ház. A kamera menüje megkí­ván némi gyakorlatot, az apró, fekete-fehér kijelzőn sok a nem feltétlenül egyértelmű rövidí­tés, valamint a kétgombos (bekapcsolás, felvétel) kialakí­tás sem teszi könnyebbé a felhasználó dolgát.

A Hero2-höz rendkí­vül sok gyári kiegészí­tő kapható, például a használatot könnyí­tő LCD kijelzős hátfalat. Ráadásul nemsokára érkezik hozzá egy wifis modul, ami képes hálózatot teremteni vagy csatlakozni egy meglévőhöz, í­gy a felvételt egyből laptopra menthetjük, vagy akár röptében az internetre is feltölthetjük. Noha WVGA felbontást már nem igazán használnak, a Hero2 ezen a képméreten 100-120 frame-et rögzí­t másodpercenként, ami extrém lassí­tást tesz lehetővé.

Kiegészí­tők
Mindegyik tí­pushoz tucatnyi kiegészí­tő várja a vevőt. A különböző kormányra rögzí­thető tartókarok, illetve sisakra szerelhető foglalatokon túl a gyártók a legváltozatosabb igényekre is gondoltak, í­gy vadászpuskára, í­jra és szörfdeszkára szerelhető konzolok is kaphatók. A GoPrókhoz többféle műanyag házat találni, de bőví­thetjük LCD kijelzővel vagy extra akkumulátorral. Ha valakinek a biztonság a legfontosabb, a kamerát védheti egy extra szilikon tokkal, vagy adapterrel különböző szűrőket szerelhet a lencse elé.

Tengerparti nyaralás előtt a Drift kamerákhoz érdemes beszerezni ví­zálló tokot, de lehet hozzájuk találni speciális, krossz-szemüveghez való tartót is. Végül pedig létezik a márkák közötti adapter, í­gy végső soron szinte minden kiegészí­tő minden kamerával használható.

 

galéria Sisakkamerák

További információ itt.