Elmarad a Dél-afrikai GP

A motokrossz vb szervezője, a Youthstream váratlanul bejelentette, hogy 2009-ben mégsem lesz Dél-afrikai GP. Mí­g az Amerikai Nagydí­j sorsa is nagyon ingatag még, hiszen egyelőre nincs jelentkező az Egyesült íllamokban a GP megrendezésére.

    Nyáron még mindenki irigyelte Dél-Afrika gazdasági helyzetét és a motokrossz vb is nagyon sikeresen tért vissza két év után a fekete kontinensre. Egy liter benzin átszámí­tva 1 euro volt, egy 2008-as évjáratú négyütemű 250-es krosszgépet már 4500 euroért meg lehetett kapni, a motokrossz vb nagydí­jára pedig a kétnapos belépő ára 20 euronak volt megfelelő. A nézők szép számmal jöttek is! Az MX1 és az MX2 viadalait összesen 20 ezer szurkoló látta az új helyszí­nen Nelspruitban. Egyszóval nagyon sikeres volt a Dél-afrikai GP, amelynek a jövője is biztosí­tva látszott, hiszen Nelspruit 2010-ben a labdarúgó vb egyik helyszí­ne lesz. A sikereken felbuzdulva a Youthstream a dél-afrikai motorsport szövetséggel, az MSA-val 2012-ig szerződést kötött a motokrossz vb-vel kapcsolatban. Az elmúlt pénteken azonban egy váratlan dolog történt. A Youthstream és az MSA egy közös sajtónyilatkozatot adott ki, aminek értelmében bejelentették, hogy a gazdasági világválság és a helyi valuta, a rand leértékelése miatt 2009-ben elmarad a motokrossz vb dél-afrikai futama. A bejelentés több okból is váratlan és ellentmondásos. Amikor október végén kihirdették a 2009-es naptárat, Dél-Afrika egy nagyon biztos pontnak tűnt, mí­g Dél-Afrikában 2009-ben meg tudják rendezni a szuperbike vb-t. A szuperbike vb 2002 után tér vissza Dél-Afrikába.

    Tehát nem lesz 17 futamos a motokrossz vb, amely azonban könnyen lehet, hogy egy másik nagydí­ját is elveszí­theti. A Youthstream folyamatosan tárgyal, de egyelőre még egyetlen pályát és szervezőt sem talált az Amerikai GP megrendezésére! Mint tudjuk az Egyesült íllamokban is nagyon súlyos a gazdasági válság. Bár az optimizmusra adhat okot, hogy az amerikai szuperbike bajnoksággal ellentétben az amerikai szuper- és motokrossz bajnokságból nem száll ki a világ legnagyobb motorkerékpárgyára, a Honda!