Ellenfelet kap a motoros Uber

Kétharmados kilométerdí­jjal dolgozik az új konkurencia

Február végén í­rtunk róla, hogy az autós Uber után megjelenik a motoros Uber is, ami nagyjából ugyanúgy működik, csak négy helyett két keréken szállí­tják az önjelölt sofőrök az utasokat. Az okostelefonon keresztül működő szolgáltatás, az UberMOTO elsőként ízsia egyik legzsúfoltabb városában, Bangkokban vált elérhetővé, azonban azóta már máshol is felbukkant. Például az indiai Bengaluruban.

 

Érkezik a konkurencia


India legnagyobb utazásmegosztó cége, az Ola is jó lehetőséget lát ebben az újfajta szállí­tási rendszerben, ezért szintén elindí­totta a motoros taxi szolgáltatását. Ráadásul rögtön meg is próbál aláí­gérni legfőbb riválisának. Az alapdí­ja ugyan kétszerese (15 helyett 30 rúpia), de a kilométerenként felszámolt összeg csak kétharmada (3 helyett 2 rúpia) az Uberének. A várakozási dí­j pedig megegyezik (1 rúpia/perc). (1 rúpia mai árfolyamon körülbelül 4 forintnak felel meg).

 

Az új motoros taxi szolgáltató


Érdekesség, hogy a Tracxn nevű start-upokkal foglalkozó weboldal adatai szerint nagyjából 20-ra tehető a motoros taxi szolgáltatást végző cégek száma Indiában. Bengaluruban, ahol az Uber és az Ola szembenéz egymással nem kevesebb, mint hét másik vállalat is jelen van: Mu Ride, Pilot, Streetryderr, Rapido, HeadLYT, Hey Bob és Pillionaire.

 

Hogy mindez hova vezet, illetve, hogy lesz-e hasonló szolgáltatás Európában, még nem tudni. A nagy nevek ringbe szállása viszont sejteti, hogy komoly üzleti lehetőség rejlik ebben a piaci szegmensben.