Elkezdődött a jégmotoros vb

Január 11-én az ausztriai Saalfeldenben kezdetét vette a 44. egyéni jégmotoros világbajnokság. Az elmúlt vasárnap az első kvalifikációs versenyt tartották meg, ahonnan 5 jégmotoros jutott tovább a nyolcfordulós vb-döntőbe.


    A Salzburghoz közeli pályán, az Alpok tőszomszédságában, nagyon jó időben, természetesen a megfelelő mí­nusz fokok közepette 4500 néző szurkolta végig a vb nyitóeseményét. Idén a szokásoknak megfelelően 3 kvalifikációs versenyt rendeznek meg a több nagydí­jból álló döntő előtt. Saalfeldenben nem született meglepetés, hiszen az első ötbe, azaz a továbbjutók közé a legnagyobb nevek kerültek be. A 16 fős mezőnyből a tavalyi vb-ezüstérmes, az orosz Dmitrij Homicsevics emelkedett ki. Mind az öt futamát megnyerte, azaz hibátlan teljesí­tménnyel zárta a viadalt. Homicsevics után a legeredményesebb osztrák és német jégmotoros, Franz Zorn és Günther Bauer volt a legjobb. Ők ketten az 1. futamukban csak a későbbi győztestől kaptak ki, majd a további négy futamukat mind megnyerték. Zorn a második, Bauer a harmadik lett. A 2003-as világbajnok, Vitalij Homicsevics – ő Dmitrij Homicsevics testvére – a 4. helyen zárt két győzelemmel és három második hellyel. Az utolsó, ötödik továbbjutó helyet a finn Antti Aakko szerezte meg három győzelemmel, valamint egy-egy 2. és 4. hellyel.

    A 2. kvalifikációs versenyt ezen a hétvégén rendezik meg az oroszországi Togliattiban, mí­g a 3. kvalifikációs versenyre a jövő hét végén kerül sor a lengyelországi Sanokban. Az osztrák viadallal ellentétben ezek már nem csupán egynapos, hanem kétnapos események lesznek.