Elektromos kisokos az ElektroBikertől, 2. rész – Az akkumulátorok fajtái

Az elektromos motorkerékpárok és robogók mostanra állandó résztvevői a mindennapi közlekedésnek. Az új technika számos új alkatrészt és fogalmat is hozott magával, melyeket az ElektroBiker munkatársai segítségével igyekszünk mindenki számára érthetővé tenni. Előző számunkban átfogóan az energiatárolás volt a témánk, most mélyebbre megyünk és az akkumulátorok fajtáit vesszük sorra.

Ma már szinte kivétel nélkül minden elektromos kétkerekű járműben valamilyen lítiumakkumulátor teljesít szolgálatot. A forgalmazók az akkumulátor típusával kapcsolatos kérdésekre a választ általában elintézik annyival, hogy lítiumakkumulátor. Azonban nem árt tudni, hogy a lítiumakkumulátorokon belül is számos alfaj létezik. Az akkumulátorok belső felépítésébe nem szeretnénk mélyen belebonyolódni, nagy vonalakban annyi elmondható, hogy egy elektródapár alkotja, melyek között valamilyen elválasztóanyag és némi folyékony vagy szilárdabb elektrolit található.

A különféle típusokat elsősorban a katódelektróda anyaga alapján határozzák meg. Attól függően változnak az akkumulátor villamos jellemzői (ciklusszám, energiasűrűség), illetve az ára, hogy milyen ötvözetből készül a katód. Főbb ötvözőanyagok a nikkel, a mangán, a kobalt és az alumínium. Egyes összetevők (pl. kobalt) beszerzését különféle nehézségek övezik, ezért a gyártók igyekeznek csökkenteni vagy teljesen kihagyni a gyártásnál. A gyakorlatban két elterjedt típusra bonthatók az általánosan használt lítiumakkumulátorok.

A köznyelven lítiumionként is emlegetett változat általában lítium- nikkel-mangán-kobalt-oxid (LiNiMnCoO2) – NMC. A legnagyobb népszerűségnek ez örvend a tömegére vetített viszonylag magas energiasűrűsége és kedvező villamos paraméterei miatt. A másik típus, ami ugyan kevesebb helyen, de speciálisabb felhasználási területeken megtalálható, a lítium-vas-foszfát (LiFePO4) – LFP összetételű akkumulátor.

Előnye a magasabb megadott ciklusélettartam, a nagyobb biztonság, de kisebb energiasűrűsége miatt nagyobb és nehezebb előbb említett társánál. Ilyen akkumulátorok találhatók például sok teherszállító járműben, néhány korábbi generációs elektromos robogóban, illetve aktuális érdekességként megemlíthető a kínai gyártású Tesla Model 3 típus is.

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2021/10 számában és a Laptapir.hu oldalán is olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.

Támogatott tartalom