Eldőlt, Marc Marquez a világbajnok!

Mi volt itt már megint, te jó ég! Erre nincsenek szavak!

A futam előtti 21 pontos előnye Marc Marqueznek előrevetí­tette, hogy itt dráma kell ahhoz, hogy ne ő legyen a világbajnok. Összeesküvés elméletek hada jelent meg azzal kapcsolatban, hogy ki kit segí­thet, aztán eljött a vasárnap 14:00 és a továbbiakban már nem volt helye a mellébeszélésnek.

A rajt után Marquez jött el legjobban, mögötte csapattára Dani Pedrosa majd Iannone haladt. Iannone-t Johann Zarco hamar lelépte majd pár kört követően Dani Pedrosa-t is és elindult Marquez után.

Eközben a Ducatinál Lorenzo mögé ért Andrea Dovizioso, megelőzni nem tudta, bár láthatóan gyorsabb volt és ráesett a kanyarokban. Az élen közben Marquez érezte Zarco lehelletét és inkább előre engedte.

A futon jelentős részében ment a zakatolás, picit nőt, picit csökkent a tempó az élen és üldözőknél is, helycsere azonban nem történt. A Ducati először a Malájziában látott kijelzőre küldött üzenettel, virágnyelven (“Javasoljuk a 8-as térkép használatát”) jelezte Lorenzonak, hogy ne hátráltassa tovább Doviziosot, majd már táblán is jelezték neki, hogy -1 pozí­ció az utasí­tás. Egyik sem hatott azonban a lelkére, inkább elkezdett nagyobb tempót diktálni, hogy utolérje az elöl haladókat.

Közben az élen??? Marc Marquez úgy érezte, hogy minden rendben, mehet a győzelemért és beszúrt Zarconak. A célegyenes végén vett egy nagyon kései féktávot majd elment a Honda eleje… Marquez térde, könyöke de talán még a válla is érte a földet aztán, hihetetlen módon, “Marquezesen’ visszanyomta magát a motorra és újra betapasztotta a motor elejét. Ezt követően ki a kavicsba egy kis dirt track bemutatóra. Majd visszajött 5-nek.

Közben az önfejű/mindenáron győzni akaró (kinek, hogy tetszik) Lorenzo tempója soknak bizonyult és elesett. Még el sem ült a por a másik Ducatival Andrea Dovizioso is kisodródott a pályáról majd a kavicsban elesett… A VB cí­m sorsa 5 körrel a vége előtt eldőlt.

Ezután Marquez a harmadik helyen bekocoghatott volna de ő nyomta tovább a “Marquez-style”-t és volt mégegy hibája az 1-es kanyarban. Baj itt sem történt, talpon maradt.

Az élen az utolsó körben Pedrosa a 2-es kanyarban megelőzte Zarco-t aki egy picit kibillent a ritmusból és már nem tudta befogni a spanyolt.

A végső sorrend:

Dani Pedrosa
Johann Marco
Marc Marquez
Alex Rins
Valentino Rossi
Andrea Iannone
Jack Miller
Cal Crutchlow
Michele Pirro
Tito Rabat

A kédőjelek kiegyenesedtek, Marc Marquez megszerezte a 4. MotoGP VB cí­mét ami összességében már a 6-at jelenti számára. Gratulálunk!

De ne feledkezzünk meg Andrea Dovizioso és a Ducati teljesí­tményéről sem. Nem sokan tippeltek arra az év elején, hogy ugyanúgy 6 győzelemmel zár majd Dovi mint Marquez.

Ez zseniális szezon volt!

Holnaptól viszont már kezdődik a 2018 előkészí­tése!