Elbocsátások és modellbemutató a Harley-Davidsonnál

Folyamatosan érkeznek a hí­rek a Harley-Davidsontól. Először bejelentették 58%-os profit visszaesésüket, amelynek hatására 1100 dolgozójuktól válnak meg, most viszont egy jó hí­r: bemutattak egy új modellt, a 883 Iront. Ráadásul a leányvállalat, a Buell is előrukkolt egy újdonsággal a City X XB9X-szel.


Az új XL883 Iron – melyet a gyár belépőmodellnek szán – a londoni MCN Motorcycle Show-n debütál ezen a héten. A minimalista, teljesen feketébe öltöztetett motor alapját a 883 Sportster adja, és komoly hasonlóságot mutat a Nightsterrel. A Nightsterhez hasonlóan egyszemélyes nyereggel, dragbar kormánnyal készül. Öntött alumí­nium kerekeket kapott – természetesen fekete szí­nben – elöl 18, hátul 16 colos méretben. A lassí­tásról elöl egy tárcsafék és kétdugattyús féknyereg, hátul egydugattyús féknyereg gondoskodik. A blokk a megszokott 883 cm3-es, 52°-os hengerszögű, nyomórudas vezérlésű V2-es, amelyet benzinbefecskendezéssel láttak el.


A Buell X XB9X szintén nem sokban különbözik a standard kivitelétől, mindössze fekete fényezést kapott.


A gyárnak meglehetősen nyomós oka van arra, hogy a modellpaletta-bőví­tés legolcsóbb módját választotta. Az elmúlt évben lanyhuló eladások hatására 1100 fő elbocsátására és a termelés visszafogására kényszerül a milwaukeei gyár.