Egy sisak, amiben gombnyomásra megszűnik a zaj

Bemutatkozott a világ első zajkioltó technológiával felvértezett bukója

Fülünket érdemes védeni az erős zajterheléstől, mert hallásunk átmenetileg, vagy akár tartósan is károsodhat. Ennek megelőzésére a legtöbben vagy felsőbb kategóriás, elve csendesebb bukósisakot, vagy alternatí­v megoldásként füldugót használnak.

 

Most azonban itt egy harmadik megoldás, ami ismerős lehet a fejhallgatók világában otthonosan mozgóknak. Az elsősorban a Bluetooth átbeszélőiről és az akciókameráiról ismert Sena a floridai AIMExpo keretében bemutatta a világ első „zajkioltó” technológiával (Intelligent Noise Control, röviden INC) felvértezett sisakját.

 

galéria Sena Smart Helmet - Zajkioltó bukósisak

Az INC könnyen kiszerelhető, működését egy apró,

USB-porton keresztül tölthető akkumulátor biztosí­tja

(5 kép a galériában)


 

Az intelligens fejvédőben nem kevesebb, mint négy mikrofon felel azért, hogy valós időben monitorozza és kiszűrje a külső zajokat. Erre egyetlen gomb megnyomásával adhat utasí­tást a vezető. A Sena újdonságán azonban található egy másik gomb is, amivel a sofőr hallása javí­tható. Ha megnyomja, akkor bekapcsol az úgynevezett Ambient Mode (Környező mód), ami lehetővé teszi, hogy a piros lámpánál, vagy a benzinkúon úgy beszélgessen, hogy közben nem veszi le a sisakját.

 

A tavasztól elérhető újdonság fekete, fehér, ezüst, karbon és „láthatósági” sárga szí­nekben lesz választható. A pontos vételára még nem simert, de a jelenlegi várakozások szerint a tengerentúlon 600-800 dollár, napi árfolyamon átváltva 165 – 220 ezer forint körül alakulhat.

 

Az alábbi videóban megnézhető a működése