Egy applikáció, amivel a dőlésszöget is mérhetjük

Nagy tudású, fedélzeti számí­tógépet varázsol a telefonokból a Ducati

A Ducati bemutatta a legújabb okostelefonos applikációját, amit kifejezetten a 2015-ös Multistradához (mindenre kiterjedő toptesztünkből részlet itt) fejlesztett. Az Apple Store-ban már most (Google Play-en állí­tólag nemsokára) elérhető program neve Multistrada Link. Az Bluetooth technológiának köszönhetően az S modellel összekapcsolódni képes app különböző adatokat gyűjt a motorozásunkról és például kiszámolja például az átlagfogyasztást.

 

Max dőlésszög, max sebesség, max lóerő kihasználás

 

Ennél azonban jóval érdekesebb, hogy a bolognai vállalat fejlesztése képes feljegyezni a motor pillanatnyi dőlésszögét is és a sebességhez hasonlóan eltárolni a maximális értéket. További érdekesség, hogy a Multistradában rejlő teljesí­tmény (160 lóerő) kihasználását is nyomon követi és szintén rögzí­ti a csúcs, illetve az átlagos értéket. Ezek mellett még arról is statisztikát készí­t, hogy a pilóta a különböző vezetési módok közül melyiket, mikor használta.

A Ducati egyébként nem az első gyártó, amelyik ilyen alkalmazással előrukkol. Korábban a Piaggio már bemutatta a Piaggio Multimedia Platformot, ami szintén az okostelefonokból csinál komplett fedélzeti számí­tógépet.