Droggal bukott le a motorversenyző

Ant West elbukta a doppingper, 18 hónapra eltiltották. Az eltiltás azonban visszamenőleges hatású, ráadásul októberben már le is járt.

Ant West-et visszamenőlegesen 18 hónapos eltiltásra és ez idő alatt elért eredményeitől megfosztásra í­télte a Sport Választottbí­róság (Court of Arbitration for Sport, CAS).

West minden eredménye, amit a 2012-es Le Mans és 2013 október 20. között ért el, érvénytelennek számí­t, í­gy törlésre kerül a Moto2 nyilvántartásokból is.

A visszamenőleges tiltás a 2012-es Le Mans-i doppingtesztre vezethető vissza, amikor West az összetevők ellenőrzése nélkül vásárolt és fogyasztott el egy energiaitalt. A kérdéses ital, a Mesomorph a betiltott methylhexaneamine-t tartalmazta, ami egy stimuláns, zsí­régető, fogyasztó hatással, ami felpörgeti az anyagcserét, és amelyet kimutattak a sportoló vizeletéből.

A FIM akkor egyhónapos eltiltásra í­télte West-et, de a WADA fellebbezett az í­télet enyhesége ellen, aminek a bí­róság részben helyt adott. A CAS megállapí­totta, hogy West megszegte a doppingszabályokat, és hogy az általa használt tiltott anyag számottevő rövidtávú előnyöket jelentett a verseny során, ami büntetést érdemel.

Az í­télet még í­gy is enyhébb, mint amit a WADA remélt, az általuk kért 24 hónappal szemben csak 18 hónapra büntették a sportolót, ráadásul visszamenőleg, ami azt jelenti, hogy West csak az eddigi eredményeit veszti el, a bajnokságot azonban folytathatja.

Ez nem jelenti azt, hogy Westnek ne okozhatna anyagi problémákat a döntés, mivel az ausztrál Sepangban és Phillip Island-en is dobogós volt 2012-ben, í­gy lehetséges, hogy eredményeinek törlése miatt vissza kell adnia az eredményekért kapott juttatásokat.

A CAS előzetes í­télete elolvasható pdf formában a honlapjukon, a végső í­téletet a napokban publikálják ugyanott.