Dobogós BMW-sek

A Német Cross Country Bajnokság Mernes-i fordulóján ismét remekül szerepeltek a BMW Motorrad versenyzői.

Simo Kirssi

A 2008-as Német Cross Country Bajnokság (GCC) harmadik fordulója a fehér-kék szí­nek jegyében zajlott, mivel az XCPro kategória első négy motorjából három BMW G 450 X motor volt. Igaz, hogy a BMW Motorrad gyári csapatának nem sikerült besöpörnie sorozatban a harmadik győzelmét, de a Mernes-i verseny összességében véve mégis komoly sikernek bizonyult számukra.

A BMW gyári versenyzője, Simo Kirssi – a GCC sorozat jelenlegi éllovasa, és egyben tollwitzi és walldorfi nyitófutamok győztese – ismét a müncheni gyártó alakulatának leggyorsabb embere volt, de a végső futamgyőzelmet a francia Cyrille Coulon szerezte meg, mí­g Kirssi a második helyen futott be. A nap hőse mégis vitathatatlanul a szurkolók kedvence, az ötszörös motokrossz világbajnok, Joel Smets volt, aki az utolsó helyről felkapaszkodva csí­pte meg a dobogó legalsó fokát.


Joel Smets

A szikrázó napsütésben Kirssi kapta el a legjobban a Le Mans-i stí­lusú rajtot, és az őt árnyékként követő csapattársa, Bert Meyer, és Coulon előtt ő vezette a mezőnyt az első körben. A francia pokoli tempót diktált, és egy percet sem vesztegetve már az első körben megelőzte Meyert, majd a következő körben Kirssit is. Eközben Smets drámai események részesévé vált az első kanyarban. Miután egy bukás nyomán a motorja alá szorulva – és láthatóan kí­nok között – találta magát, a rokonszenves belgának az utolsó helyről kellett újra nekivágnia a versenynek. De a vérszemet kapott Joel hamarosan elkezdte jobbról-balról előzgetni az indulókat, átküzdve magát a mezőnyön, s pompás teljesí­tményét végül azzal koronázta meg, hogy elcsente a harmadik helyet Meyertől.

A kockás zászló intését követően a BMW Motorrad Motorsport csapata megtapsolta versenyzőit, és az alakulat minden tagja nagyon örült az eredménynek, hiszen a siker a legszebb elismerés az eddig elvégzett kemény munkáért és megvalósí­tott fejlesztésekért.


Simo Kirssi

„Jól rajtoltam, és élveztem a pályát” – mondta a bajnokságban vezető Kirssi, aki a kétórás verseny nagy részében Coulon nyomában motorozott, de meg kellett elégednie a második pozí­cióval. „Cyrille a második körben elment mellettem, és aztán nem igazán tudtam tartani vele a tempót. Ma nem. Nem vagyok elégedett, mert nyerni szerettem volna.”

Kitűnő dobogós helyezését kommentálva, Joel Smets arról beszélt, hogy az adrenalin miatt egészen a célig harcolt: „A rajt után nagyon nagy por volt az első kanyarban. Nem láttam semmit, és még azt sem tudom, hogy mitől estem el. Lehet, hogy eltaláltam egy másik versenyző motorját, talán valaki más jött neki az enyémnek, vagy lehet, hogy csak nem tudtam tartani a motor elejét. Mindegy, a lényeg, hogy ott feküdtem, miközben a lábam be volt szorulva a hátsó kerék és a sárvédő közé. A balesetben megsérült a csí­pőm is, í­gy két órán át komoly fájdalmak közepette kellett motoroznom. Mindazonáltal, amikortól elkezdtem egyre feljebb kapaszkodni a mezőnyben, onnantól jó móka volt, és nagyon elégedett vagyok az eredményemmel.”


Joel Smets

A BMW erődemonstrációján Kirssi és Smets mögött végző Bert Meyernek a verseny korai szakaszában állandó elfoglaltságot biztosí­tott vetélytársa, Arnaud Demeester. Azonban a veterán francia a táv kétharmadánál bukott, és kiállni kényszerült.

„A rajt jól ment ma” – mesélte Meyer. „De a tankolás után megint belefutottam egy régi problémámba – vagyis nehezen rázódtam vissza újra a saját ritmusomba. Ebben a szakaszban nagy csata folyt köztem és Arnaud Demeester között, de azt még a kiesése előtt sikerült a magam javára fordí­tani. A negyedik hellyel elégedett vagyok.”


Bert Meyer

A végső szót a csapatvezető, Wolfgang Fischer mondta ki, aki minden versenyző erőbedobását dicsérte: „Simo a második helyen a saját versenyét futotta. Köridejei közel voltak Coulon idejeihez, de sajnos nem tudta nyomás alatt tartani őt. Joel izgalmas versenyt tudhat maga mögött, melyen leghátulról tört előre a harmadik helyig, mí­g Bert nagyszerű csatát ví­vott Demeesterrel egészen addig, amí­g a francia ki nem esett. Csapatunk mindegyik motorosa célba ért a versenyen, kettő közülük a dobogón végzett, í­gy egészében véve nagyszerű nap volt ez számunkra, melyen kiváló versenyt láthattunk.”

A Mernes-i GCC futam eredményei az XCPro kategóriában:

1. Cyrille Coulon (FRA), Yamaha, 22 kör

2. Simo Kirssi (FIN), BMW Motorrad Motorsport, 22 kör

3. Joel Smets (BEL), BMW Motorrad Motorsport, 22 kör

4. Bert Meyer (GER), BMW Motorrad Motorsport, 22 kör

5. Marco Straubel (GER), KTM, 21 kör

6. Stefan Geyer (GER), KTM, 21 kör

7. Falko Karbautzki (GER), KTM, 21 kör

8. Christoph Seifert (GER), KTM, 20 kör

9. Steffen Albrecht (GER), Yamaha, 19 kör

10. Andreas Schulz (GER), 19 kör