Diagnózis: Motoritisz

Vérbeli angolként Hugh Laurie nem kevés fekete humort csempészett az amerikai Dr. House sorozatba. Botjával és borostájával a cinikus orvos mára kultusszá vált. A tévében House egy Fireblade-et vezet, a való életben Laurie kedvence egy Bonneville.

Magas, vékony, mint a betegeknek vacsorára járó kenyérszelet, egyszóval meglehetősen szikár. Humora úgy vág, mint egy szike, szavai odaszúrnak, mint egy injekciós tű. Kitalálja, kiről van szó? Bingó, Ön nyert egy kórházi kiszerelésű steril kötszert. Ő doktor House.

Mí­g arra vár, hogy a világ legkedveltebb tévésorozata új évaddal térjen vissza a képernyőre, az orvos megformálója, Hugh Laurie késznek mutatkozott arra, hogy saját „betegségéről” beszéljen, ami azóta tartja fogva, mióta azt tudja mondani: „brumm… brumm…”: a motorokról.

„Ezt a patológiás tünetet már kisgyerekkoromban diagnosztizálták” – emlékszik az angol szí­nész. – Nagyjából hétéves lehettem, amikor elkezdtem motorkerékpár-matricákat gyűjteni, amelyeket szinte vallásos áhí­tattal ragasztgattam bele egy albumba. Az összes zsebpénzemet erre költöttem. A dolog nem eresztette többé: fűnyí­rás a szomszédnál, gyerekre vigyázás stb. – az immár iskolás Laurie-nak csak egy célja volt: egy robogó. Mí­gnem olimpiai bajnok evezős és orvos apja kategorikusan meg nem tiltotta a dolgot. „Attól tartott, hogy a következő sarkon elesek, belerokkanok, és már nem tudok többé evezni.”

Ez nem akadályozta meg az ifjú céljai elérésében. „14 évesen megajándékoztam magam egy robogóval. Nem volt időm igazán bejáratni, mivel rögtön egy réten landoltam vele. De legalább nekem nem lett bajom.” A robogó viszont összetört, ami számára egy katasztrófával ért fel. De ezek után a papa is átgondolta a dolgot, és két évvel később vett neki egy Honda SS50-est. „Bár kissé gyenge volt, és az úfekvése sem volt a legjobb…” – emlékszik Laurie. – Különösen ahhoz képest, amit ki akartam fejezni ezzel a motorral. Persze hogy a lányokat szerettem volna elkápráztatni vele, akiket a csomagtartón furikáztam. Mai szemmel úgy nézhettem ki, mint egy gyenge Brando-utánzat – mondja, és úgy vigyorog, mint a szí­nészóriás mintakép.

Tévésztár státusának köszönhetően aztán Hugh Laurie áttérhetett a nagyobb lökettérfogatú motorokra. „Tudom, hogy kissé anyagiasnak tűnik, de mindegy, vállalom: több motorom is van. Egy Harley-Davidson, egy BMW és egy Honda CBR1000RR, valamint egy Triumph Scrambler. De a legjobban még mindig akkor érzem magam, ha a régi Bonneville-lel motorozom.”

2004-ben Hugh Laurie dr. House-ként az egyik legnagyobb sztárrá vált Hollywoodban. Amikor a producerek megkérdezték, hogy a bot és a borosta mellett mi illene még a karakteréhez, rögtön a motorra gondolt, és egy Repsol fényezésű Honda Fireblade-et választott. „Az volt a legnehezebb, hogy helyet találjunk rajta dr. Gregory House botjának” – vigyorog a szí­nész. A Repsol-replikát a nézők hamar elfogadták a doktor szeszélyeként, í­gy a motornak a következő évadban is helye volt.

A mogorva, a nőket elriasztó dr. House szerepében Hugh Laurie szinte egy csapásra hí­res lett. A sztárok körüli felhajtás megtette a magáét, a szí­nész nagy nyomás alá került. Hogy kieressze a gőzt, az egyes jelenetek forgatása között azzal szórakozott, hogy a Los Angeles-i Universal Studios mellékutcáin motorozgatott. „De szigorúan sisak nélkül. Persze, tudom, hogy nem lenne szabad, rosszfiú vagyok. De sisakban úgy nézek ki, mint egy szál spárga, amit épp most vettek ki a mikróból.”

Hugh Laurie-nál nehéz megmondani, mit gondol komolyan és mit nem. Az viszont biztos, hogy valóban nagyon szereti a régi Bonneville-jét: „Számomra az a tökéletes motorkerékpár. Praktikus, keveset fogyaszt és szerelni sem nagyon kell, de ördögi is tud lenni. Egyáltalán nem akarok nagyobb teljesí­tményt. Csak annyi kell, hogy Los Angeles tökéletesen bedugult autópályáin előrejussak. Minden nap ezzel megyek a stúdióba. Amikor reggel elindulok, még csak hat óra van. A nap éppen csak felkelt. Hollywoodnak azon a részén, ahol lakom, gőzerővel beindulnak az automata öntözőrendszerek, árad a fű és a virágok illata. Rögtön jókedvem lesz tőle, és rá is lehet szokni.” A kábí­tószert illetően rögtön megvan doktor House diagnózisa: a motor. De úgy tűnik, egyáltalán nem biztos abban, hogy ebből ki kellene gyógyí­tani.

Biográfia
Az 1959-ben a brit Oxfordban született és egy orvos fiaként szigorú angol nevelést kapott Hugh Laurie-nak a neves Eton College és a Cambridge-i Egyetemre való beiratkozása után igazából archeológusnak kellett volna lennie. De nem í­gy alakult. Az egyetemen az edzett sportoló – eredményes tagja volt az evezős csapatnak – csatlakozott egy szí­njátszó csoporthoz, amely országos hí­rnévre tett szert. Laurie egészen a BBC sketch-szerzői posztjáig vitte, kisebb szerepeket kapott nemzetközi filmprodukciókban, és í­rt egy regényt, amely magyarul A balek cí­mmel jelent meg. Az áttörést dr. Gregory House megformálásával a 2004-es év hozta meg számára. Hugh Laurie házas és három gyermeke van.