Dakar 2018: Egy rövid bevezető és egy nagyon kemény második nap

A jelek szerint a szervezők kitettek magukért, már az első napi 31 kilométeres speciál szakasz sem volt egyszerű a tegnapi második nap pedig még a legendák szerint is kőkemény volt.

Kezdjük a számunkra legfontosabbal, a magyar fiúk szereplésével. Az első napot Dési János és Horváth “Dakaros” Laller is befejezte, Dési a 108, mí­g Laller a 135. pozí­cióban ért célba. A második napon Dési szépen haladt előre a napi szakaszt a 88. helyen zárta amivel összetettben a 108. helyen áll.

Lallernek viszont technikai problémákkal kűzd és a ví­zet forraló motor és rendkí­vül nehéz szakasz nehéz csatát és hosszú éjszakát í­gér.

Laller Racing tegnap esti facebook bejegyzése:

“Sziasztok! Sajnos nincsenek jó hí­reink.

5 perce beszéltem műholdas telefonon Lallerrel, műszaki problémákkal kí­nlódik. Iszonyatosan forralja a hűtővizet a motorja, nem bí­rja a strapát a technika, és még a táv több mint fele hátravan. Ne aggódjatok érte, egészségileg rendben van, megy tovább ameddig alkalmas rá a gép.”

És akkor jöjjön a mezőny. A tavalyi győztes, Sam Sunderland kapta el a legjobban a rajtot, kvázi ott folytatta ahol tavaly abbahagyta. Sunderland a Lima és Pisco közötti úon 20 per 56 másodperc alatt teljesí­tette a mért szakaszt, ez 32 másodperc előnyt jelentett számára. A második helyen a Yamaha embere, a francia Adrien Van Beveren végzett, mí­g harmadik Pablo Quintanilla lett Husqvarnaval.

A végső győzelemre is esélyes Joan Barreda a negyedik lett, de ő megfogadta, hogy majd csak úgy a negyedik szakasztól kezdi el tolni neki, okulva a korábbi hibákból.

1. nap eredményei:

1. Sam Sunderland        KTM
2. Adrien Van Beveren    Yamaha
3. Pablo Quintanilla     Husqvarna
4. Joan Barreda          Honda
5. Xavier De Soultrait Yamaha

2. nap Pisco-Pisco:

Ez egy nagyon kemény nap volt a mezőny számára és, ahogy korábban í­rtunk Lallerért még szorí­tunk. Az élő legenda, Stéphane Peterhansel (autóval versenyzik az idei évben is) is í­gy nyilatkozott, pedig ha valaki akkor ő már látott ezt-azt a Dakar történelmében.

A szervezők a lebonyolí­tásba is belenyúltak egy picit. A megszokottól eltérően nem a motorosokat indí­tották először, hanem az autós egységeket. Ez számukra a nyom nélküli ú miatt volt szokatlan, mí­g a motorosoknak azért mert hamar utolérték az autós mezőnyt és kezdődhetett a kerülgetés. További változást jelent, hogy az eddigi kettő helyett három percenként rajtoltatták a mezőny tagjait, í­gy még magányosabb volt az élet.

Ez meg is keverte a dolgokat, a tegnapi győztes Sam Sunderland KTM-jével csupán a 7. helyen végzett a 267 kilométeres, Pisco-Pisco szakaszon. Nem csak Sunderlandnek voltak nehézségei a narancs csapatból, ezt mutatja, hogy a legjobban teljesí­tő Matthias Walkner is csak a harmadik helyig jutott. Előtte a Yamahával versenyző francia, Adrien Van Beveren végzett. A nap győztese a Honda menője, Joan Barreda lett, aki bár nem akart kockáztatni vagy nagy tempót bevállalni, mégis közel 3 percet adott a második helyezetnek.

A verseny még nagyon hosszú kár lenne még messzemenő következtetéseket levonni. Szurkoljunk a magyaroknak!

2. nap eredményei:

1. Joan Barreda            Honda     2:56:44

2. Adrien Van Beveren  Yamaha   +2p 54mp
3. Matthias Walkner      KTM        +4p 24mp
4. Michael Metge          Honda     +4p 39mp
5. Kevin Benavides       Honda     +5p 43mp

Összetett állása 2 nap után:

1. Joan Barreda             3:18.36
2. adrien Van Beveren   +2p 30mp
3. Matthias Walkner      +4p 50mp
4. Sam Sunderland       +5p 04mp
5. Pablo Quintanilla       +5p 44mp