Dakar 2018: 5. nap, az utolsó dűnék Peruban

Joan Barreda támadott és győzött az utolsó dűnés perui szakaszon, de az összetettben még van lemaradása.

A tegnapi napon San Juan De Marconából indult, és 774 kilométerrel később Arequipaba érkezett meg a mezőny. A távból 266 kilométer volt mért szakasz de az 508 km összekötő ú sem volt rövid éppenséggel. Ami a legfontosabb hí­r, hogy a tegnap nagyot bukó Sam Sunderland a történtekhez képest jól van, bár a csigojái még sajognak de a lábaiba már visszatért az érzés.

Szintén a nagyon jó hí­r kategória, hogy az egyedüli talpon maradt magyar versenyző, Dési János is folytatta ajó szereplését. Az ötödik szakaszt a 76. helyen zárta, összetettben ezzel már a 84. helynél tart!

Az élmezőnyben Joan Barreda-n volt a legnagyobb nyomás, függetlenül attól, hogy csak a mostani szakasz környékén akart igazán belelendülni a Dakarba. A harmadik napon bemutatott majd félórás eltévedése miatt kockáztatnia kellett a dűnék között és megpróbálni faragnia a hátrányából. Ez sikerült is neki, a második helyezett KTM-es Matthias Walknernek 10 percnél is többet adott. Nem csoda, hogy Barreda elégedetten nyilatkozott:

“A mai nap nagyon fontos volt, hiszen ez volt az utolsó szakasz a perui dűnék között. Fontos volt, hogy megpróbáljak támadni és visszahozni a harmadik napon elvesztett percekből. Nagyon keményen toltam, ez volt a tökéletes szakasz, emiatt pedig nagyon boldog vagyok.”

Az összetettbeli állás miatt nem izgul: “Egy tizes csoportban vagyunk benne az élmezőnyben. Még vissza kell hoznunk pár percet, de a verseny még nagyon hosszú, megfogjuk találni erre a megfelelő lehetőséget!”

A elmúlt napokban az osztrák Matthia Walkner és a francia Adrien Van Beveren teljesí­tménye tűnt stabilnak. Walkner az oszták gyár legnagyobb reménysége lett Sunderland kiesését követően, a Yamaha francia versenyzője pedig a surranó ágon halad, a keddi győzelme után, szerdán ötödik lett ugyan, de az összetettben még mindí­g az ő neve mellett szerepel az 1. szám!

Barreda lemaradása hozzá képest több mint hét perc, látva a tegnapi teljesí­tményét, akár már a mai napon élre állhat csak ne legyen sok a tempó…

5. nap eredményei:

1. Joan Barreada            Honda       3ó19p42mp
2. Matthias Walkner        KTM          +10p 26mp
3. Kevin Benavides         Honda       +12p 20mp
4. Antoine Meo               KTM          +13p
5. Adrien Van Beveren    Yamaha     +14p 35mp

Összetett állása 5 szakaszt követően:

1. Adrien Van Beveren    Yamaha     14ó37p40mp
2. Kevin Benavides         Honda       +1p
3. Matthias Walkner        KTM          +1p14mp
4. Joan Barreda              Honda       +7p33mp
5. Xavier De Soultrait      Yamaha    +7p42mp