Dögnehéz, de nem is kell minden sarkon tölteni

Elképesztő hatótávolságú túra-villanymotor debütált

Ha van valami, amit biztos mindenki felsorol az elektromos motorral hajtott járművek negatí­vumaként, az a meglehetősen szerény hatótávolság. A manapság megvehető modellek zöménél csodaszámba megy, ha több mint 150 km-t gurulnak két feltöltés között. Ez pedig – néhány extrém példát leszámí­tva – azt jelenti, hogy túrázásra jóformán teljesen alkalmatlanok.

 

Sajnos igazi áttörést most sem láthatunk, de az Eindhoven Műszaki Egyetem 30 diákból álló csoportjának azért sikerült kihozni a maximumot az akkumulátoros technológiából. A 2014-ben megkezdett és a napokban befejeződött projekt keretében megalkották a STORM Pulse-t, egy elektromos motorral hajtott kétkerekűt, ami egy feltöltéssel 380 km-t képes megtenni.

 

Motorok Elektromos túramotor: STORM Pulse
Kattintson a képre a galériához!


Hogy mindezt, hogy érték el? Elképesztő mennyiségű akkumulátor bezsúfolásával, melyek összteljesí­tménye 28,5 kWh. Sajnos ennek a megoldásnak van egy kikerülhetetlen hátránya. Bizonyára nem nehéz kitalálni, hogy a sok telep sokat is nyom. Nos, a STORM Pulse – kapaszkodjanak meg – 340 kg-val mérlegel, ami például a kategória egyik etalonjával, a Yamaha FJR1300-assal összemérve, durván plusz fél mázsát jelent.

 

Mindez azonban nem tántorí­tja el a diákokat attól, hogy jövőre nyeregbe pattanjanak és körbemotorozzák a földet mindössze 80 nap alatt.

 

Érdekesség, hogy a STORM Pulse akkumulátorrendszere moduláris. Tehát a sofőrök könnyedén ki-, illetve visszatehetnek egységeket, ezzel igazí­tva a hatótávolságot és a tömeget a mindenkori szükségletekhez. A villanyos gép egyébként nem nevezhető lassúnak. A készí­tők szerint 5 másodperc alatt megfutja a 100-as sprintet, és a végsebessége eléri a 160 km/h-t.