Custom sarok: Whiskys bobber

Nem, nem az alkoholos befolyásoltság alatti motorvezetés mellett kampányol bemutatott motorunk, a dizájn elkészülte mögött teljesen más okok állnak.

A milyen? kérdésre válaszoló whiskys szó, mint melléknév természetesen kisbetűvel í­randó. Akárcsak a szintén milyen? kérdésre válaszoló magyar szó, mert az is melléknév. Ezért a kijelentésért persze nem egy vérkommentelő szerint minimum főbelövés jár, de ez nem hazaárulás, kérem szépen, nem idegenszí­vűség, hanem nyelvtan.

A Whiskys szó ugyanakkor nagybetűvel is í­rható, amennyiben Ambrus Attila ragadványneveként használjuk, ekkor ugyanis tulajdonnévvé válik. Amúgy meg nem is ragadványnév, még kevésbé gúnynév, sokkal inkább becenév, hiszen a 30-szoros bankrabló (postahivatal, utazási iroda, takarékszövetkezet stb.) Rózsa Sándor óta a legszeretettebb magyar bűnözőnk, toronymagasan vezetve bármely politikusunk előtt.


Ambrus Attila élete amúgy rablások nélkül is eléggé regényszerű, hiszen a nehéz sorsú erdélyi kölyök éveket töltött nevelőintézetben, sőt munkatáborban is, Magyarországra pedig vasúi kocsi kerekei között kapaszkodva-lógva szökött át. Itthon első osztályú jégkorongcsapatokban játszott, álruhában rabolgatott, ha ráért, de előtte mindig felhajtott egy pohár whiskyt valahol a közelben. Megszökött az előzetes őrizetbe vételéből, újabb rablásokat hajtott végre, majd börtönévei alatt lediplomázott. Szabadulása után kézműves lett és sikerkönyvet í­rt – hát nem egy romantikus figura?

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2019/09 számában olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.