Custom sarok: Angyal Spring Bob

A szimbólum olyan jel vagy kód, a szimbolikus értelmezés pedig olyan megközelítés, amely túlmutat a konkrét dolgokon és átvitt értelemben, magasabb régiókban is üzen valamit.

− Hogy mi? Springbok? Vagyis vándorantilop? Háát, fura név egy motornak… Jaaaa, hogy Spring Bob… A fenti értetlenkedés az Angyal Ákossal folytatott beszélgetés része. Azért hívott, mert elkészültek egy újabb épített motorral, természetesen Honda Shadow-ból. Tudják, az az Angyal Ákos, aki a Motorrevü lassan státuszban lévő motorépítője. Ha állandó, jelzővel illetnénk (lásd érettségi tételek, Homérosz, Odüsszeia), hívhatnánk úgy is, hogy Szájharmonikáját A WC-be Ejtő, vagy Shadow Építő Angyal Ákos.

Az állandó, más néven eposzi, vagy homéroszi jelzők ugyanis a hiteles ábrázoláshoz szükséges irodalmi kellékek, ilyen például a Leleményes Odüsszeusz, vagy a Hókarú Nauszika stb. szerkezetek. Mi, nagy lírikusok eposzaink során gyakran fordulunk az ábrázolás eme kifejező eszközéhez. Ákos első eposzi jelzőjének értelmezését most hagyjuk, a Shadow Építőt meg úgyis ismerik a Motorrevü rendszeres olvasói. Ő az, aki csakis és kizárólag Honda Shadow-ból épít motorokat. De nem bánt. Tehát Spring Bob… a név roskadozik a szimbolika súlya alatt. Megértése nem sokkal egyszerűbb, mint egy Dan Brown regény cselekményéé.

A Spring angol szó − jelentése rugó − utal arra, hogy a motor első kerekét springer villa vezeti, de finoman, szinte észrevétlenül utal az évszakra is, amikor a motor épült, ugyanis a szó tavaszt is jelent. Ez bizony az idei év vírusterhes tavasza volt, amitől neve kis híján Karantén Bob lett, ami, valljuk be, azért nem hangzik olyan jól.

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2020/09 számában olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.

Fotó: Mező János