Csonka hátsó – MV Agusta Brutale 800 Dragster

Az MV Agusta tovább bőví­ti háromhengeres sorozatát. Az F3, a Brutale 675-ös és 800-as változatai, a Rivale és a Tourismo Veloce után itt a Dragster, amely valójában nem is új modell, inkább egy hátsó nélküli Brutale.

Akik emlékeznek a régi időkre, amikor a 750-esek még „nehéz vasnak” számí­tottak, most alaposan elcsodálkoznak az új Dragster láttán. Ez tényleg egy 800-as? A háromhengeres elképesztően kompakt, az acélváz úgy öleli át, mint egy szűk fűző, az olaszok érzéssel alakí­tották ki az izgalmas formákat. Olyan kecses, olyan fi ligrán – gondoljuk első látásra. De aztán jön a meglepetés: hová tűnt a hátulja?

És vajon miért hí­vják Dragsternek a Dragstert, pont egy ilyen megkurtí­tott hátsó résszel? Az í­gy elnevezett gyorsulási gépeken általában több méter hosszú, görgős kitámasztó van a hátsó kerék mögött. Ez a kérdés azonban túlságosan mélyre vezet az északolasz marketing bugyraiba. Meg kell hagyni viszont: nem semmi, hogy a Brutale 800 Dragster 200-as abronccsal szerelt hatcolos hátsó kereke közvetlenül az F4-alkatrészek polcáról került rá.

 

Motorok MV Agusta Brutale 800 Dragster

 

 

Kiváltképp, mivel a hatalmas abroncs szinte teljes egészében szabadon van. Széles és domináns, csak az egykarú lengőkarra szerelt rendszámtáblatartó és a kecses sárvédő fedi valamelyest a csonka hátsó traktus alatt. „Vajon hogy nézhet ki a pilóta háta esőben?”, teszik fel magukban a kérdést a gyakorlatiasabb motorosok. És abban reménykednek, hogy zivatarban egy élő sárvédőként szolgáló utas is van mögöttük, hiszen a csonka hátsó váznyúlványon még egy harcedzett úitársnak is el kellene férnie. Legalábbis a lábtartókból erre lehet következtetni.

 

Motorok MV Agusta Brutale 800 Dragster

 

 

És miben különbözik még a Dragster a Brutalétól? Elsősorban a kormányában, ugyanis a széles csőkormány helyett a Dragsteren két, 60 milliméterrel keskenyebb, a felső villahí­d fölött rögzí­tett kormányfél helyezkedik el, amelyek egyenként 7 fokban vagy 40 milliméterben állí­thatóak.

Aztán a tükrökben, mivel ezek a Dragsteren a kormányvégeken kaptak helyet. És a futómű-beállí­tásokban, de ezekben csak minimálisan. „A húzó- és a nyomófokozat egy-egy fél fordulattal nagyobb állí­tási tartományt enged meg ”, közli Marco Casinelli, az MV Agusta műszaki igazgatója. A Dragster minden másban megegyezik a Brutaléval. Ami annyit tesz, hogy a Dragster is élvezheti a legújabb Bosch-ABS-generáció előnyeit, amellyel immár az összes háromhengerest felszerelik. Természetesen a legfrissebb motorvezérlés került a gépbe, amely a Rivaléhoz hasonlóan végre pontos gázvételt eredményez, ráadásul az összes háromhengeresnél frissí­thető.

Ezenfelül az F3-nál már megszokott gyorsváltó is szériatartozék a Dragsternél. Ezeknek a kiegészí­tőknek azonban sajnos az ára is megvan, hiszen az MV Agusta a legújabb 800-assal meglehetősen eltávolodott a háromhengeres sorozatnál alkalmazott korábbi árstratégiától: a 13 390 euró igencsak szaftos felár ahhoz a 9990 euróhoz képest (az MV Agustának jelenleg nincs hazai importőre, a megadott összegek a német piacon érvényes eurós árak), amelyet egy évvel ezelőtt kértek az alapkivitelű Brutale 800-ért. Még akkor is, ha egykor nem volt alapfelszerelés a gyorsváltó és az ABS. Feltűnően nagy a különbség pél dául ahhoz a 2 398 000 Ft-hoz képest, amelyet a Yamaha az úgyszintén háromhengeres MT-09-ért (ABS-szel) kér.

 

Motorok MV Agusta Brutale 800 Dragster

Helykihasználás felső fokon: az ABS modul és vezetékei teljesen kitöltik az ülés alatti teret

 

 

Erről azonban Casinelli hallani sem akar. Ez egy MV Agusta, csúcs-, és nem tömegtermék. Ezt nem lehet másokkal összehasonlí­tani. Már maga az alkatrészek minősége – itt valószí­nűleg az erős négydugattyús Brembo féknyergekre, a Marzocchi villára és a Sachs rugóstagra gondol –, a kidolgozás és a dizájn miatt sem. És a Dragster a teljesí­tményt tekintve is teljesen más ligában játszik. Az MV Agusta 125 lóerőt í­gér, ebből 121-et sikerült a legfiatalabb Brutaléból kisajtolni a mérés során. És hát igazán egyedülálló, ahogy ez a 121 lóerő galoppozik. Az alsó fordulatszám-tartományban inkább visszafogott, az N menetprogramban viszont kiegyensúlyozott, nem durva, de nem is késlekedik a gázvétel. 6000/min fölött és még egyszer 8000/min-nél pedig a Dragster két fokozatban gyújtja meg az utánégetőket.

 

 

Motorok MV Agusta Brutale 800 Dragster

ízlés kérdése: a Dragster rövid hátsója a szabadon hagyott 200-as abronccsal

 

 

Ekkor még kettesben is égnek mered az első kerék, mivel a háromhengeres erőforrásnak a mindössze 1380 milliméteres tengelytávnál könnyű dolga van a 167 kilogrammos száraztömeggel. Azonban van valami más is, amely a Dragsteren való lovaglás közben ilyen adrenalinlöketekről gondoskodik. A kommunikáció a ride-by-wire gázmarkolat és a fojtószelep között még normál üzemmódban is kifejezetten progresszí­v, í­gy a háromhengeres már a legkisebb gázrándulásra is azonnal reagál. A nagyon tapasztalt pilóták számára ez igen szórakoztató lehet, de a nyugodt természetűeknek éppoly kevéssé előnyös, mint az ideális í­vet kereső fanatikusoknak, akik a majrécsí­k koptatására törekszenek. Ráadásul a széles 200-as abroncs a kemény rugóstagés a lágy villahangolással karöltve hullámos úon az ideges motorkarakterisztika mellett a motor viselkedését is meglehetősen bizonytalanná teszi.

 

 

Motorok MV Agusta Brutale 800 Dragster

A Dragster műszerfala multifunkcionális, de nem könnyű leolvasni. A magas vételárat olyan finomságok indokolják, mint az állí­tható kormány

 

 

Ennyit a hiányosságokról. A mérleg pozití­v oldalán viszont a kitűnő manőverezési készség, az erős fékek, valamint a remek háromhengeres hangorkán esik latba, amelyek miatt még a fl egmatikusok is ide-oda csúszkálnának a nyeregben, ha az MV ergonómiájáért felelősek nem dolgoztak volna rendesen. A rövid, kellően kimélyí­tett ülés és az erősen az első kerékre összpontosí­tott terhelés miatt szinte olyan, mintha bebetonozták volna a pilótát a nyeregbe. Vélhetően azért, hogy a vad gyorsulások miatt még véletlenül se csússzon le senki. Például az ülés mögé.

 

 

 

AZ F3-MODELLEK MOSTANTí“L ABS-SZEL

Természetesen ennek is el kellett jönnie, hiszen az ABS mára még az olasz szupersportmotorok körében is szalonképessé vált. így az F3 mindkét változatában, a 675 és a 800 köbcentiméteres verzióban is megtalálható. A többi háromhengereshez képest az F3 blokkolásgátlóját egy verseny móddal is ellátták, mégpedig jó okkal. Az F3-ABS az alapbeállí­tásban ugyanis finoman dolgozik, azonban sokkal hamarabb avatkozik közbe, mint ahogyan a sietős pilóta azt szeretné. Egészen másképp szabályoz verseny módban.

 

Motorok MV Agusta Brutale 800 Dragster

 

Itt már inkább az égnek mered a hátulja, mintsem hogy a harapós Brembo féknyergek szabadon engednék a tárcsát. A franciaországi Le Castellet versenypályán most már mélyen a kanyar belsejéig lehet vele fékezni anélkül, hogy az ABS negatí­van beavatkozna. Ugyanez vonatkozik az új, úgyszintén több lépcsőben állí­tható F3 menetprogramokra is. A háromhengeresek közvetlenül, mégsem durván követik a gázállást, és bátran indulnak meg egészen az ötjegyű fordulatszám-tartományig, miközben a 800-as lenyűgözően fejezi ki erőfölényét a kisebb testvérével szemben, í­gy azonban szinte semmi esélyt sem hagyva neki.