Csak a legjobbnak van esélye – helyszí­ni riport az MX világbajnokságról

A mély homokkal borí­tott belga pályán véreztek el tavaly az amerikai krossz-csillagok is. Itt csak a legjobbak tudnak érvényesülni, nem volt ez másként az MXGP legutóbbi futamán sem.

Lommel kuriózum a motokrosszban. Olyan ez a pálya, mint a MotoGP-ben Laguna Seca, vagy az F1-ben Monaco. Itt csak az igazán képzett versenyzőknek terem babér, a felkészületlen motorosokat kőkeményen megbünteti a nyomvonal. Két évvel ezelőtt a verhetetlennek hitt amerikai válogatott egy méretes pofonba szaladt bele ezen a pályán, addig ők sem akarták elhinni, hogy Lommel-legendája mennyire valóságos. Idén a motokrossz-világbajnokság utolsó európai nagydí­jának adott otthont a trükkös belga katlan.

 

A belga pálya különleges… különlegesen nehéz…

 

 

Másodszor jártam a lommel-i versenypályán. Először a Nemzetek Krosszán vehettem részt két évvel ezelőtt. Ha emlékeim nem csalnak, több mint kétszázezren voltak  akkor ott. Egy vébé fordulóra ennyi embert nem várnak, de azért Belgiumban nagy hagyománya van a motocrossnak és nagyon sokan kí­váncsiak rá. Ha össze kéne hasonlí­tanom magyarországi pályával, akkor azt Gyállal tenném. Lapos területen lett kialakí­tva és mély, homokos a talaj. Sokaknak meg is gyűlik vele a baja, hiszen nem sok ilyen pálya van, nem egyszerű felkészülni.

 

 

 

 

Nekem sem volt egyszerű dolgom. Miután Maggiora-ban Desalle elütött egy fotóst, és több alkalmi fotós is szabályt megszegve keresztezték a pályát futam alatt, í­gy a Youthstream úgy döntött, hogy csak az állandó mellénnyel rendelkező sajtósok mehetnek kerí­tésen belülre. És lássuk be egy lapos pályán bárhová is áll az ember, a látvány majdnem ugyanaz. A média sátor is nagyon rossz helyen lett elhelyezve, í­gy számunkra igen kimerí­tő volt a két napos szaladgálás. De persze ennek is megvan a szépsége. Úgy lehet képeket készí­teni, hogy a versenyzők nem vesznek észre, hiszen mintha csak egy néző lennék, mí­g egy fotós mellénnyel rendelkező ember feltűnő, í­gy nehéz spontán fotót készí­teni.

A lommel-i versenyt külön is vártam, mert végre egy magyar csapat is részt tudott venni. Németh Kornél MXGP-be, mí­g Szvoboda Bence EMX300 kategóriában szerepelt, a HTS KTM Team tagjaiként. Sajnos nem voltak túl szerencsések. Mindkét versenyző egészségügyi gondokkal küzdött, í­gy az eredmények nem lettek túl fényesek.  Bencének a szombati nap okozott több nehézséget, a ví­rus mely megtámadta nem kegyelmezett. így az első futamot alig tudta csak befejezni. Vasárnapra már jobban lett, de a második futam í­gy sem sikerült jól, mikor az első körben egy másik versenyző elé fordult, Bence elesett és körhátrányba került. De ennek ellenére, mint a mérgezett egér úgy rótta a köröket, hiszen vesztenivalója már nem volt.

 

 

Szvoboda Bencét betegség hátráltatta

 

 

###

 

Kornélnak sajnos a megfázása és a korábbi gerincműtétjéből kiújuló fájdalom tett keresztbe. A kvalifikációs futamon már nem tudott jól teljesí­teni, és mí­g az első futamon még rész tudott venni a másodikat már nem erőltette és nem állt rajthoz fájdalmai miatt.

A lommel-i pálya nem kegyes még avval sem, aki itt nőt fel. Az interneten ví­rusként terjedt el egy kép a vérben úszó Jeremy Van Horebeek-ről. Jerre megnyerte a loket-i fordulót, ünneplése fergetegesre sikerült, és ugyan ezzel a tervvel érkezett Lommel-be is. Az első futamban azonban sikerült egy ugró után úgy lefejelnie a kormányt, hogy szétnyí­lt a bőr a szeme fölött. Ennek ellenére a hetedik helyen végzett, de a látvány brutális volt.

 

Németh Kornél korábbi sérülései miatt nem szerepelt jobban

 

 

Nagyon meleg, fülledt hétvége volt. Minden versenyző, minden kategóriából kiszáradva jött le a pályáról, nem számí­tott ki hol végzett, csak ví­zre volt először szükségük. Ennek ellenére a hétvége hatalmas viharral záródott, az MXGP második futamának közepén érkezett hatalmas szél és eső elűzte a nézőket és csak a versenyzők rótták köreiket a pályán.

 

A hőség volt az egyik legnagyobb ellenség

 

 

 

A meglepetések hétvégéjén Ken De Dycker is megmutatta, hogy mire is képes. Vajon a KTM nem bánja, hogy elereszti? Hiszen teljesí­tménye csak csuklósérülése miatt romlott, látható, hogy még sok van a nagydarab Belgában. De azóta Ken csuklójából eltávolí­tották azt a fém darabot, amit még a tavaly decemberi balesete után kapott. Orvosai nyilatkozata alapján emiatt a fém miatt nem tudott jól teljesí­teni egész évben, mivel az implantátum által okozott rezonancia gyulladást okozott a csontnál és a közel lévő idegekben. Idén a szezon számára lezárult, de célja, hogy 100%-on térjen vissza jövőre, bár ki tudja, hogy melyik csapatnál teszi majd mindezt.

 

A másik KTM-es, Tony Cairoli természetesen megint tarolt. A hétvégén duplázott, í­gy további 50-nel gyarapí­totta pontjai számát. A világbajnokságot már csak akkor tudná elveszí­teni, ha a következő két versenyen Brazí­liában és Mexikóban nullázna, és az őt követő Horebeek nyerné az összes futamot. De mivel erre kicsi az esély, í­gy vélhetőleg Brazí­liában már bajnokot fognak avatni MXGP kategóriában. Jó lenne látni Cairoli-t nyolcadik világbajnoki cí­mét megnyerni, í­gy ezzel már csak két lépésre lenne attól, hogy Stefan Everts-et utolérje! 28 évesen ez több mint bravúros.