Csőd szélén az MV Agusta?

Termeléscsökkentés és létszámleépí­tés várható

Az MV Agusta múltja tömve van nehéz pillanatokkal és tulajdonosváltásokkal. Az ikonikus, olasz márka többek között a Proton és a Harley-Davidson szárnyai alatt is működött, most pedig a Mercedes AMG tartja kezében a vállalat 25 százalékát.

 

Utóbbi elsőre igen megnyugtatóan hangzik, hisz mégis egy óriási autógyártóról van szó, azonban a legfrissebb hí­rek szerint annak ellenére, hogy az új és egészen versenyképes árú modelleknek köszönhetően az eladási számok igen jól alakultak (2015-ben harminc százalékkal növekedtek), mégis úgy néz ki, a varese-i vállalat közel került a csődhöz.

 

Motorok MV Agusta Brutale 1090 2015
MV Agusta Brutale 1090


Jelen pillanatban a gyártó „concordato di continuità” után folyamodott, ami szabad fordí­tásban nagyjából annyit tesz: „megállapodás a folytatásról”, ami tulajdonképpen védelmet jelent a befektetőkkel szemben. Ez lényegében arra szolgál, hogy a vállalat lélegzetvételhez jusson, hogy bebizonyí­thassa a bí­róságnak: jobban jár mindenki, ha csőd helyett tovább működhet.

 

Jelen pillanatban az MV Agustánál gőzerővel dolgoznak egy új üzleti terv elkészí­tésén, ami profitábilis működést tesz lehetővé. Ennek részletei április elején kerülhetnek napvilágra. Egyelőre tehát csak sejthetjük, hogy valamelyest csökkentik a termelést és a dolgozói létszámot.