Csökken a regadó, eltörlik a baleseti adót

Jó hí­r a gépjármű tulajdonosoknak eltörlik a baleseti adót, illetve a kétkerekű gazdik is örülhetnek, csökken a motorkerékpárok regisztrációs adója is a tervezet szerint.

Eltörli a kormány a kötelező gépjármű-felelősségbiztosí­tások 30%-os baleseti adóját, amelyet eddig közvetlenül a gépjármű tulajdonosokra terheltek.
2019. január 1-jétől a kormány az új adócsomag értelmében eltörölné, pontosabban integrálná a baleseti adót a biztosí­tók által fizetett biztosí­tási adóba, személygépkocsik és motorkerékpárok esetén ez 20% lesz.
A baleseti adó eltörlése nem feltétlenül jelenti, azt, hogy a kötelező biztosí­tási dí­jak hirtelen jelentősen csökkennek majd: sok múlik majd azon, a versenyben mennyire tudják áthárí­tani a biztosí­tók a 20%-os kgfb-biztosí­tási adójukat az autósokra, motorosokra.

Az MGE már évek óta lobbizik azon, hogy a városi ingázásra alkalmas motorokat ne terheljék regsiztrációs adóval. Jelenleg kétszer annyi adót kell fizetni egy 250-es vagy 400-as robogó után, mint egy új gépkocsi esetében.
Egy 250-es motorra például 135 000 forintot kell fizetni, mí­g egy 120 lóerős új gépkocsira 65 000 forintot. Jó hí­r, hogy a javaslatban már nem csak az ingázó motorok, hanem a „a kis- és középkategóriás motorkerékpárok” szerepelnek. Lehetséges, hogy 500-600 köbcentis gépeket is érí­nheti a váltózás, í­gy kedvezőbb áron lehetne ezeket a kétkerekűeket is megvenni.