Cervantes a Világkupa-győztes

A 27 éves gyári KTM-es spanyol Ivan Cervantes teljesen megérdemelten nyerte meg a 2. Teremenduro Világkupát. Cervantes hibátlan teljesí­tménnyel lett Világkupa-győztes, hiszen Barcelona és Genova után az utolsó viadalon, Madridban is nyert.

Sokoldalú

Tavaly a legsokoldalúbb endurosnak mondott brit David Knight hódí­totta el az 1. Teremenduro Világkupát. Knightnak – a kétszeres szabadtéri világbajnok idén nem indult a sorozatban – pedig idén méltó utóda akadt Cervantes személyében. Hiszen a Bikácska becenevű enduros megmutatta, hogy ő is van annyira sokoldalú, mint Knight. Cervantes háromszor volt már egyéni világelső szabadtéren, a csapat vb-n, a Nemzetközi Hatnaposon 2-szer kategóriagyőztes volt, mí­g tavaly megnyerte az abszolú összetettet is. Idén pedig a teremben is ő lett a legjobb! Pedig a gyári KTM csapat először nem bí­zott benne. A lengyel Tadeusz Blazusiak mellett csak a tavalyi junior világbajnokot, az olasz Thomas Oldratit akarta benevezni a Terem Világkupába. A barcelonai győzelme azonban meggyőzte arról a KTM-et, hogy igenis Cervantes lehet a nyerő ember. így is lett!

Cervantes sokoldalúságát mutatja, hogy Madridban motort váltott. A mindent eldöntő zárófutam előtti teszteken úgy döntött, hogy inkább a négyütemű EXC530R nyergében fog motorozni az eddig megszokott kétütemű EXC300 helyett. A döntése helyesnek bizonyult, hiszen a nehezebb géppel is diadalmaskodni tudott.

Pedig nagyon nem volt könnyű versenye. Az 1. futamban már az első kanyarban bukott és az ötkörös versenyben nagyon hamar visszaesett az utolsó helyre. Ennek ellenére mégis nyerni tudott több mint 17 másodperccel! A 2. futamban aztán már nem kockáztatott semmit és a 2. hellyel Világkupa-győztes lett. A 3. futamban aztán mindent bevállalt, de megint a 2. helyen zárt.

Blazusiak

Cervantes nem kisebb nevet győzött le, mint az egykori triálost, a lengyel Tadeusz Blazusiakot, aki pár év alatt az extrém és a teremenduro viadalok egyik legnagyobb alakjává nőtte ki magát. Blazusiak azonban idén is csak második lehetett a Teremenduro Világkupán 2008-hoz hasonlóan. Blazusiak egyrészt túl sokat hibázott, másrészt túl sok technikai gondja volt. A gyári KTM-es Madridban az 1. futamban utcahosszal vezetett már, amikor is kuplunggondok miatt lassí­tania kellett. Amikor pedig Cervantes egyre jobban megközelí­tette, a 26 éves extrém specialista kétszer is hibázott és a bukásai miatt csak a 7. helyen intették le. Blazusiak ezt követően a 2. és a 3. futamban is hibátlan volt és a motorja is kibí­rta a versenytávot, ám a két győzelme mégis kevés volt ahhoz, hogy Világkupa-győztes lehessen.

Lampkin

Madridban a dobogóra két egykori triálos állhatott fel Cervantes mellé. Blazusiak mellett mindenidők legeredményesebb triálosáról, a brit Dougie Lampkinról van még szó, aki a 3. enduro versenyén immár érmes tudott lenni.


Pedig a mezőny tele volt enduro sztárokkal. Madridban ott volt a kétszeres világbajnok finn Mika Ahola, a többszörös vb-harmadik lengyel Bartosz Oblucki és a spanyol Xavier Galindo is. Lampkint azonban csak Cervantes és Blazusiak tudta megelőzni. A 12-szeres egyéni triál világbajnok az 1. és a 2. futamban is a harmadik helyen végzett, majd a 3. futamban két bukás után a 9. helyen zárt. Egyszerűen elfáradt a hajrára!

Mossini

Cervantes és Lampkin mellett a 29 éves hondás olasz Fabio Mossini lehetett még önfeledten elégedett, és a spanyol illetve a brit mellett ő számí­t a sorozat egyik nagy meglepetésének. Mossini 1990 óta endurozik és idén érte el az eddigi karrierje legnagyobb sikerét. Mossini, aki egy négyütemű Honda CREF500XE-vel motorozott, az összetettben a 3. helyen végzett. Mossini nem kisebb nevet tudott maga mögé utasí­tani, mint a kétszeres világbajnok csapattársát, Aholát. Mossini Madridban a 4. helyen végzett, ellenben Ahola csak a 6. helyre volt jó, amiért a végelszámolásnál csak a 4. helyen zárhatott.