Carmichael teherautó-versenyző lett

Amerikában az a pletyka járja, hogy a legeredményesebb amerikai krosszos, a 2007-ben visszavonult 16-szoros bajnok Ricky Carmichael idén ismét versenyezni fog az amerikai krossz bajnokságban, a Nationalben. Ennek azonban ellentmond az a szerződés, amelyet január 20-án í­rt alá RC a világ első számú teherautó-bajnokságába, a NASCAR Camping World Truck Seriesbe. Egyszerűen a két sorozat naptára a nyár folyamán üti egymást.Ricky Carmichael

    Carmichael már az autósok között is jól ismert név és ezzel párhuzamosan az autós karrierje is egyre sikeresebb lesz. A legsikeresebb amerikai krosszos ugyan még csak tavaly teljesí­tette az első teljes szezonját autósként, ám idén már bekerült a három legfontosabb NASCAR-széria egyikébe. RC tavaly a NASCAR egyik regionális sorozatában, a NASCAR Camping World East Seriesben azonnal hí­rnevet szerzett magának. A bajnokságban a nagyon előkelő 6. helyen zárt, mí­g őt választották meg a sorozat legnépszerűbb versenyzőjének. Az idén 30 éves Carmichael ennek köszönhetően 2009-ben bekerülhetett a világ legrangosabb teherautó bajnokságába, az 1995 óta létező NASCAR Camping World Truck Seriesbe. RC főszponzora, az amerikai energiaital-gyártó cég, a Monster Energy – 2005 óta RC első számú támogatója – bevásárolta az egykori krosszost a sorozat egyik legnagyobb presztí­zsű csapatába, a Kevin Harvick KHI All-Star Teambe. A csapattulajdonos, a mindössze 34 éves Kevin Harvick maga is versenyez az első számú NASCAR bajnokságban, a NASCAR Sprint Kupában, mí­g a csapatával három sorozatban is érdekelt. A NASCAR Camping World Truck Series mellett a NASCAR Nationwide Seriesben és az ARCA Seriesben is jelen van. Kevin Harvick csapata nagyon jó választásnak tűnik RC számára, hiszen az alakulat 2007-ben megnyerte már a bajnokságot a NASCAR Camping World Truck Seriesben.

    Carmichael számára nem ismeretlen a Kevin Harvick-csapat, hiszen tavaly október 3-án már versenyzett itt. Az ARCA Series – ez a NASCAR-hoz hasonló autós sorozat – utolsó előtti viadalán indult RC, aki éremért küzdött addig, amí­g defektes nem lett az egyik hátsó gumija.

    A NASCAR Camping World Truck Seriesben pick-upok, azaz nyitott kisteherautók versenyeznek. A pick-upokban 5.8 literes, V8-as motor található, amelyek 650-700 lóerő körül teljesí­tenek. A benzines pick-upok minimális súlya 1542 kiló lehet. Carmichael tehát idén 2008-hoz képest egy sokkal erősebb autóban fog versenyezni. RC Chevrolet Silveradoval indul. A szerződés értelmében a 25 futamos bajnokságban legalább 14 fordulóban szerepelhet Carmichael. Akinek a szezonja február 9-én kezdődik. RC az ARCA Series idénynyitóján, a floridai Daytonában debütál egy 200 mérföldes viadalon. Carmichael nagyon könnyen felismerhető lesz, hiszen továbbra is azt a 4-es rajtszámot fogja viselni, amelyet az első krosszversenye óta használ.