Boosterek tesztje

Elismerjük, a nagypapa szí­vinfarktusa kétségtelenül nagyobb probléma, mint szeretett kétkerekűnk indí­tási nehézségei. A probléma megoldása viszont mindkét esetben hasonló: az áram segí­t. A gyengélkedő akkumulátorok defibrillátorát boosternek hí­vják. Tizet teszteltünk közülük.

Katt, katt, katt – az önindí­tó felől érkező utálatos hang csalhatatlan jele annak, hogy most egy darabig nem tudunk elindulni. Legalábbis akkor, ha motorunkon nincs berúgókar, és betolni sem tudjuk a járgányt. Szóba jöhet még az is, hogy egy másik járműről indí­tjuk el a motort, de gyakran kétséges, hogy a döntő pillanatban rendelkezésünkre áll-e a megfelelő ember a megfelelő eszközzel – például a szomszéd egy bikakábellel és egy járó motorral. Milyen jó is ilyenkor, ha kéznél van egy praktikus, járműtől független indí­tókészülék!

 

 

Az ilyen és ehhez hasonló kompakt áramfejlesztő berendezéseket többféle néven megtaláljuk a kereskedelemben: powerpack, powerbank, jump starter, booster vagy éppen gyorsindí­tó rendszer. A privát használatra szánt készülékek általában nem nagyobbak, mint egy vastagabb zsebkönyv, ennek a kategóriának a legkisebb képviselői egy tábla csokoládé mméretűek. Alapfelépí­tésük szinte mindig egyforma: egy műanyag házban elhelyezett lí­tiom-ion-akkumulátor, amely a 230 voltos hálózatról vagy (ami viszont jóval tovább tart) egy 5 voltos USB-bemenetről feltölthető. A 12 voltos kimenetre lehet csatlakoztatni a dupla csatlakozóban egyesülő és szinte mindig igen rövid bikakábelt. Ezzel a kis indí­tássegí­tő berendezés gyakorlatilag teljes…

 

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb (2017/01-es) számában olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található!

 

Kiemelt akciónk: