BMW S1000RR – Antitézis kidolgozás alatt

Az elmúlt évtized talán legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legelképzelhetetlenebb utcai motorja a BMW új, négyhengeres superbike-ja. Az S1000RR piaci bevezetése legalább annyira nyakatekert, mint maga a projekt, í­gy nem maradt más választásom, mint a homologizációs előkészületekhez használt versenymotor kipróbálása.

Hihetetlen. Alighanem ez a jelző illik leginkább a BMW újoncára. Hihetetlen, hogy a márka félretolta hatalmas rajongótábora mitikus aranyborját, és egy lényegében japán motorkerékpárt épí­tett – mindenféle „leverek” és boxermotor nélkül. És éppilyen hihetetlen, hogy a márka meghallgatta egy másik hatalmas rajongótábora, a négykerekű termékeit imádó, a túrázó-terepjáró vonulattól messze álló, fiatal, sportos közönség igényeit, és az ő í­zlésüknek megfelelő, élvonalbeli superbike-ot állí­tott csatasorba.

Első hallásra valóban tizenkettő egy tucat az S100RR konfigurációja: egy alumí­niumvázba keresztben beépí­tett, soros négyhengeres motor, Öhlins villák, kétoldali lengővilla progresszí­v Öhlins rugóstaggal, lánc véghajtással. Az ördög azonban a részletekben lakozik, és a superbike kategória valaha létezett legrövidebb löketű, legpörgősebb egyliteres blokkja, a maga változó hosszúságú szí­vócsövével, digitális fojtószelep-vezérlésével, powershifter-ével, valamint a Forma–1-ből származó elektronikus varázslataival – köztük minden idők legkifinomultabb utcai kipörgésgátló rendszerével – a BMW papí­ron forradalmasí­thatja a kategóriát.

Hosszú ú vezetett odáig, hogy ezt az elméletet gyakorlatban is próbára tehessem. A BMW superbike projektjéről még 2007 elején hullott le a lepel, tavaly az Intermoton hivatalosan is bemutatták a versenyváltozatot, amelyet idén áprilisban követett az utcai prototí­pus, a végleges termékkel azonban jövő tavaszig kéreti magát a BMW – nem valami beteges marketingheccelésből, hanem azért, hogy időközben a legkülönbözőbb versenyágakban belőhesse azt a végleges specifikációt, amellyel elkészí­ti a superbike-világbajnokságon való részvételhez szükséges, ezer darab homologizációs példányt.

És hogy mire fel ez a már-már kí­nos pedantéria? Nagyon egyszerű: „A superbike szegmensben nincs második dobás” – mondja Hendrik von Kuenheim, a BMW Motorrad igazgatója. „A mérce magas és egyértelmű, a vásárlói hűség ellenben alacsony. A vevők mindig a leggyorsabbat, legkönnyebbet, legmodernebbet keresik, itt nincs tanulóidő. Az első naptól fogva meg kell ütnünk a normát, és ha nem vagyunk versenyképesek, azzal örök életre elássuk magunkat a kategóriában.”

Motorok BMW S1000RR
A fordí­tott Öhlins teleszkóp minden lehetőséget megad a pontos beállí­táshoz

Von Kuenheim úr legnagyobb örömére az első eredmények biztatóak voltak. Troy Corser már a csapat legelső versenyén a futam leggyorsabb körét regisztrálta, és nyolcadikként ért célba, majd a második próbálkozásra is megvolt a sebességi csúcs. A későbbiekben már halványabban ragyogott a bajorok csillaga, ami nem is csoda, annak fényében, hogy a semmiből kellett beállí­taniuk minden paramétert, nem támaszkodhattak korábbi évadok tapasztalataira. Brnóra aztán összeszedte magát a csapat, Corser és társa, Ruben Xaus a második sorból rajtolhatott – előbbi ünnepi ötödik helyen, utóbbi viszont lábtöréssel, a kórházban végezte a napot.Bármilyen beteges is a gondolat, Xaus balszerencséjének köszönhettem, hogy a nürburgringi futam előtt, első földi halandóként személyesen is megismerkedhettem a BMW új nagyágyújával. A Drezda környéki Lausitzringen ugyanis a német nemzeti bajnokságban, az IDM-ben versenyző és ott Werner Daemen vezényletével abszolú harmadik helyen végző superstock versenymotor helyett Ruben hard-core világbajnoki versenygépe várt rám, amelyet gazdája lábadozása alatt a fejlesztőcsapat sajátí­tott ki magának.

Bevallom, a megszokottnál nagyobb gyomorgörccsel gördültem ki a boxutcából az amerikai stí­lusú EuroSpeedway aszfaltjára. A Doningtonban látottak alapján ugyanis úgy tűnt, a BMW rühelli a lassú, kifékezett fordulókat, ráadásul távolról sincs lineáris összefüggés a fojtószelep állása és a hátsó kerékre jutó teljesí­tmény között, és a pletykák is robbanásszerű teljesí­tményugrásról, valamint csak krémsajt puhaságú gumikkal tapadni képes vázról szóltak. Hát, majd meglátjuk…

Exkluzí­v tesztem legfontosabb tanulsága: ne í­télj elhamarkodottan, pláne ne mások véleménye alapján. De ne szaladjunk a dolgok elébe… Az S1000RR kompakt méreteihez képest bámulatosan sok helyet kí­nál, 180 centimmel gond nélkül elfértem rajta (lám, a nálam is magasabb Xaus nem csapathűségből áradozott arról, milyen kényelmes a motor), kiegyensúlyozott, nem terheli túlságosan a csuklót, a látványos idom pedig valódi szélvédelmet nyújt – ilyen ergonómiával nemcsak engem, de az átlagos utcai motorost is elbűvöli majd a BMW…

Amilyen jók a méretek, olyan harmonikus a kormánygeometria: az S100RR egy 600-as mozgékonyságával fűzi át magát a sikánokon, a Honda Fireblade kivételével egyetlen közvetlen ellenfele sem nyújtja ezt a fürge, mégis stabil érzést – eltekintve persze attól, hogy a hármas kanyarból első fokozatban kigyorsí­tva minden körben a hátsó fékre kellett lépnem, nehogy egy kerékre álljon ki a gép. Ezt azonban leginkább a még be nem üzemelt wheelie gátló számlájára í­rhatjuk, a BMW teljesí­tményleadása valószí­nűtlenül homogén, kifinomult volt – ennyit az előzetes félelmekről.

A kását persze Münchenben sem eszik ilyen forrón: a fordulatszámra éhes, szélsőségesen rövid löketű blokk korántsem húz lehengerlően az alsóbb fordulatszám-tartományban. 5000/perc alatt elfogadhatóan, de kissé lagymatagon forog. Szinte kedvem volna belekuplungolni, hogy szabadon felpöröghessen. 8000 alatt hiányzik belőle az a robbanékonyság, ami mondjuk a Ten Kate Honda sajátja – cserébe 12 ezernél érezhetően megugrik a motor, amint a szí­vócső hosszt vált. Innen az Akrapovic csőből előtörő, fojtott üvöltéstől kí­sérve élénken forog el a 14 200-as lágy leszabályozásig. Az egész rendkí­vül kifinomult – talán túlontúl is az. Az alulról hiányzó, nyers erő ugyan kí­méli a hátsó kereket, de ahol két éve, Maxi Biaggi gyári Suzukiján kettesben tudtam kigyorsí­tani, ugyanott a BMW az első fokozatot kérte.

Nem mintha a BMW saját fejlesztésű elektronikáját használó versenyváltó sűrű működtetésével problémák lennének. Csak remélhetjük, hogy az utcai verzióhoz opcióként kí­nált powershifter is ugyanilyen finoman kapcsolható lesz. Apropó, opciók: a BMW számos csomagot kí­nál majd vásárlóinak, amelyekkel az alkalmi pályanapoktól a világbajnokságon való részvételig bármilyen szintre belőhetik járművüket.

 High-tech a köbön: Forma–1-es technológia a Superbike-vb-n

A kifejezetten a versenypályára megálmodott S1000RR fejlesztése során számos technológiát kölcsönöztek a BMW Forma–1-es programjából, illetve a cég hamvába holt MotoGP-projektjéből, amelyben a Ferrari egykori F1-es főnökének, Mauro Forghierinek a cégével dolgoztak együtt. Az itt tanultaknak köszönheti létrejöttét az S1000RR ultrakompakt (558 mm magas és a főtengelynél mindössze 463 mm széles) blokkja. A mezőny messze legrövidebb löketű motorja a maga 59,8 kilós száraztömegével egyben a legkönnyebb is. Hatalmas átmérőjű titániumszelepeit filigrán görgős himbák mozgatják, a titánium verseny hajtókarok ugyanúgy a Pankltól származnak, mint a kovácsolt dugattyúk. A motorvezérlés alapjait a Forma–1 adta, az ottani megoldásokat a MotoGP-projekt során adaptálták kétkerekűekre. Hat éven át hangolták a teljesen saját fejlesztésű, GPS-alapú rendszert. Ez a szokásos funkciókat – kipörgésgátlás, rajtprogram, motorfék program vagy a még nem alkalmazott egykerekezés-gátló – kí­nálja, amelyek beállí­tásait a bal oldali kormányarmatúráról vezérelheti a pilóta.

Motorok BMW S1000RR

Mindent összevetve ez a ma létező legmodernebb négyhengeres, amelyet a BMW koncepciójának megfelelően egy viszonylag konzervatí­v vázba szereltek be. A motor tömege alig három kilóval haladja meg az előí­rt 162 kilós minimumot – félszárazon, de elektromos önindí­tóval együtt. A motort teherviselő elemként épí­tették be a négy alumí­niumelemből összehegesztett vázba, a 43 mm-es Öhlins villa szögét hosszas kí­sérletek után visszavették az utcai motornál is alkalmazott 23,9 fokra. Az első kerék tapadása érdekében szokatlanul sok súly terheli az orrot, ami segí­ti a stabilitást, ugyanakkor az évad első felében komoly erőátviteli problémákat eredményezett a hátsó keréken. Ennek megoldására rengeteg energiát fordí­tott a csapat, és végül Brnóra sikerült optimálisan behangolni a futóművet. A kétcsöves, be- és kirugózásában külön-külön állí­tható Öhlins TTX36 lengéscsillapí­tókhoz többféle progresszí­v himba is kapcsolható, a csapat hosszas próbálgatás után kiválasztott egyet, és minden alkalommal azt használják. A sor végén emlí­tést érdemelnek az öntött magnézium OZ kerekek, amelyek a kisebb rugózatlan tömeg mellett csökkentik az első keréken jelentkező giroszkopikus hatást. A gyár a Monzához hasonló, gyors í­vekkel rendelkező pályákon kipróbálta a 200/75-ös Pirelliket, ám legtöbbször megmaradnak a józanabb 190/65R 420 méretnél.

A teljesí­tménykifejtéshez visszatérve, a tesztcsapat vezetőjének, a 2009-es endurance-világbajnok Steve Martinnak a tanácsát követve magamban háromig számoltam, amikor 14 ezernél az összes váltófény együtt villant fel, és í­gy pont a 14 700-as fordulatszámhatár alatt válthattam. Itt még javában húzott a motor, de a jobb vezethetőség kedvéért a BMW visszavett az évad elején alkalmazott 15 ezres szabályozásból. így aztán valóban közvetlen összefüggés van a gázmarkolat állása és a hátsó keréken megjelenő teljesí­tmény között. A motor kontrollálhatóan, mégis erőteljesen veszi fel a gázt a kanyar kijáratánál, miközben a kipörgésgátló finoman végzi a dolgát. Utóbbit csupán Steve Martin elmondása alapján tudom, mert a motoron ülve a teljesí­tmény alig érzékelhető esésén kí­vül semmi nem utal a működésére – érdekes lesz látni, hogy a kifinomult technológiából mennyit vesznek át az utcai verzió DTC kipörgésgátlójához.

Motorok BMW S1000RRAmilyen kezes a motor, olyan semleges a kormányzás, a lassú í­vváltások során éppúgy, mint a kanyar kijáratánál, erősen kigyorsí­tva, vagy a radiális Brembo fékek brutális erejét kihasználva. A lassulás lehengerlő, teljesen stabil marad a motor, még akkor is, amikor a hátsó kerék finoman elemelkedik az aszfaltról – ez az ára annak az extrém, 57/43 arányú elsőkerék-terhelésnek, ami kanyarban is kiváló tapadást és irányí­thatóságot biztosí­t. Szerencsére a fék finoman adagolható, és a futómű szűk, kifékezett fordulókban sem akar bebicskázni. Ezért külön köszönet jár a kiválóan beállí­tott Öhlins villákért, amelyeket a Lausitzring autóversenyektől borzolt aszfaltja sem tudott zavarba hozni, és amelyek akkor sem ültek össze teljesen, amikor a tapasztalt fékteljesí­tménytől elbí­zva magamat a pálya hátsó egyenesét záró, balos hajtűkanyar előtt túl rövidre vettem egy féktávot – még szerencse, hogy a Speedway döntött aszfaltján volt hova kifutnom…

Lassí­tás közben is kuplung nélkül válthattam vissza, a csúszókuplung és a változó alapjárati motorvezérlés megoldotta a helyzetet. A bal kéznek csak akkor jutott szerep, amikor az alul hervatag teljesí­tményt kompenzálandó, az üresjáraton átlépve első fokozatba váltottam vissza, nehogy megtorpanjon a kiegyensúlyozótengely nélkül is finoman, rezgésmentesen járó, épp ezért hosszú távon sem fárasztó blokk.

A németek tehát úgy tűnik, végrehajtották a lehetetlent, és első próbálkozásra egy ütőképes, valószí­nűtlenül kifinomult modellt dobtak be a superbike-világbajnokság, illetve a hipersport utcai kategória mély vizébe. Majd idővel kiderül, hogy miután végeztek a pontos beállí­tásokkal, képes lesz-e versenyeket is nyerni az S1000RR, de lefogadom, hogy a jövő tavasszal debütáló Superstock változat veszélyes fegyver lesz, a maga alapáras kipörgésgátlójával és a mezőny minden tagjával szemben mutatott 20 lóerős teljesí­tmény-fölényével. És akkor még nem beszéltünk a felrendszámozott motorról!