BMW az alap, a dimenziók újak

A zseniális tervezők egy BMW R 1200 R-t vettek alapul, hogy bizonyí­tsák a műszaki tudásukat. Bejött.

 

A rengeteg, különböző tervezők által megálmodott egyedi motorkerékpár-tervezet között néha igazi gyöngyszemekre lehet lelni. így van ez a Pablo Gonzalez de Chaves és Carlos Beltran által tervezett, BMW D1200R nevet kapó projektnél is.

 

 

Pablo új első felfüggesztést, új vázat, és alapvetően egy új formatervet álmodott az R1200R-nek. Már a tervek is első osztályúak, és ha itt megállt volna, mindenki elégedett lehetett volna az eredménnyel. Ő azonban többet akart, í­gy a projekt a számí­tógépen megálmodott alkatrészek legyártásával és összeszerelésével folytatódott. Utolérhetetlen élmény lehet megvalósulni látni a megálmodott terveket.

 

 

Az egy éven át tartó projekt egy szenzorokkal teleaggatott R1200R hosszas pályatesztelésével kezdődött. Az adatok összegyűjtése után a motort szétszerelték, az alkarészeket lemérték, az információkat számí­tógépre vitték, és kezdődhetett az újratervezés.

 

 

A ceruzával rajzolt terveket Photoshop-os munka követte, a motor végső formáját pedig CAD és 3D modellező szoftver segí­tségével érte el. A felvett adatok alapján legyártották az alkatrészeket, az alapos dokumentáció miatt kevés hibával, majd elkezdődött az új motor tesztelése az eredetivel megegyező körülmények között. Az általában jobb eredmények mellett a további finomí­tásra szoruló adatokat is feljegyezték, a munka ezek javí­tásával folytatódik.