Benelli Velvet 125

Amióta Andrea Merloni újjáélesztette a Benellit, a cég csupa formás és jó miní´ségû rogogóval rukkolt elí´, megalapozva ezzel a márka hí­rnevét a jöví´re beinduló motorgyártás elí´tt.

Hogy eközben a robogópiac felsí´bb kategóriáit sem árt szemügyre venni, az logikus lépés. így az 50-esek után elkészült a Velvet, amelyet háromfajta négyütemû Yamaha-motor hajt meg: 125-ös, 150-es és 250-es.

Bár mi a legkisebb erí´forrással ellátott elegáns túrarobogót próbálhattuk ki, még ennek a menetdinamikája is meglepí´. A 11 lóerí´s, négyütemû csaknem 100-as végsebességre teszi képessé a gépet, amely gyorsulásban is alig marad el kétütemû vetélytársaitól. Viszont sokkal csendesebben halad és sokkal több nyugalmat sugall.

Helykí­nálat szempontjából sincs ok panaszra, a vezetí´ és úitársa mintha fotelben ülnének. Az utas hátul nagy kapaszkodót is talál és a robogó rugózása is kényelmesre van hangolva. A fékek nagyon hatékonyak, és a gép egyenesfutása minden sebességtartományban nagyon stabil.

De ami a Velvetet a konkurencia fölé emeli, az a megszokott design- és miní´ség. Szépek a krómalkatrészek, minden pontosan illeszkedik, semmi nem zörög – ilyennek képzelünk egy végiggondolt robogót. Reméljük, a motorkerékpár-gyártásban is í­gy folytatja a Benelli.