Barbera új csapatnál

Biztos, hogy új felállásban indul el 2009-ben a magyar Tóth-csapat a 250-es géposztályban. Az elmúlt hétvégén kiderült, hogy az alakulat spanyol sztárja, Hector Barbera átigazolt a spanyol Pons Racing WRB csapathoz.

Amikor 2005 végén a kétszeres világbajnok Sito Ponsnak szponzorgondok miatt ki kellett vonulnia a MotoGP-ből, tudni lehetett, hogy előbb vagy utóbb biztosan vissza fog térni. Pons 1981 és 2005 között állandó tagja volt a gyorsasági vb-nek. Előbb mint pilóta, később mint csapattulajdonos és mint az IRTA, azaz a csapatok szövetségének az elnöke. Pons visszatérésére pedig nem kellett sokat várni, hiszen idén már a 125-ben láthattuk újra az olasz-spanyol Jack&Jones WRB egyik vezetőjeként. Az alakulat egyből sikeres lett, hiszen az olasz Simone Corsi és a spanyol Nicolas Terol is a karrierje legjobb összetettbeli eredményét érte el. Corsi második, Terol ötödik lett. A sikeres csapat ugyan azonnal felbomlott, hiszen Pons és a csapat olasz vezetője, Italo Fontana szétváltak a szezon végén, azonban Pons mégis tovább terjeszkedett. Jövőre már nem csak a 125-ben, hanem a 250-ben is saját csapattal fog indulni. Amelynek a vezérpilótája a 22 éves Hector Barbera lesz.

Már több hónapja tudni lehetett, hogy Pons nagyon szeretné megszerezni Barberát a magyar Tóth-csapattól. A terve sikerült. Több hónapos tárgyalások után Pons megegyezett a főszponzorral, az egyik legnagyobb spanyol turisztikai céggel, a Globaliával, amely a Pepe márkája révén fogja támogatni Barbera új alakulatát – a Tóth-csapatnál is a Pepe volt a főszponzora. Barbera egy évre í­rt alá. Barbera az idei szezonhoz hasonlóan megkapja a gyári Aprilia RSA250-et, mí­g a Tóth-csapattól magával hozta a szerelőgárdáját is, hiszen 2009-ben is az olasz Rossano Brazzi lesz a technikai igazgatója – signor Brazzi a 250-ben világbajnok volt Valentino Rossival, Marco Melandrival és Manuel Poggialival is.

A Tóth-csapat tehát két év után teljesen átalakul 2009-re. Barbera 2007-ben ötször volt érmes: egyszer második, négyszer harmadik volt és az összetettben az 5. helyen fejezte be az idényt. Idén kétszer második, kétszer harmadik volt, és begyűjtött 2 rajtelsőséget is. Sokáig éremért küzdött, de a Japán Nagydí­jon súlyos gerincsérülést szenvedett, eltört több csigolyája, amiért a 6. hely lehetett az övé a végelszámolásnál. A Tóth-csapat több nagy névvel, többek között az olasz Mattia Pasinivel is tárgyal jelenleg, hiszen az elmúlt három évben a 250 egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő csapatává fejlődött.