Balszerencsés hétvége Görbe Soma számára a valenciai ETC futamon

Amilyen jól indult Görbe Somának a Europen Talent Cup második fordulója, olyannyira végződött szerencsétlenül a hétvége.

A Bester Capital Dubai Junior Team boxában rengeteg nehézség adódott, de nagyszerűen küzdött mindenki. A legnagyobb bravúrt Soma csapattársa Fermí­n Aldeguer hajtotta végre, aki az első versenyen a 23. helyről rajtolva egészen a dobogó második fokáig menetelt. Olasz csapatársának technikai szempontból komplikáltan telt a versenyhétvége és Somának sem jött ki a lépés.

A Sport&Events Academy pilótája remekül kezdett, már a csütörtöki szabadedzéseken javí­tott a tavalyi legjobb idején. Sajnos az utolsó edzés végén elesett, amiben bár nem sérült meg, mentálisan ez rányomta a bélyegét a hétvégére.

“A csütörtöki esésemmel elég szerencsétlenül kezdődött a hétvégém és sajnos hasonlóan is végződött. A kvalifikációra nagyon rágörcsöltem, nem sikerült csak az ETC Series 2-be kerülnöm ismételten, ahol viszont vezettem a versenyt, amikor elestem. Nem vagyok elégedett, de ismét nagyon sokat tanultam és remélem a következő verseny sokkal jobban fog sikerülni. Köszönöm szépen a csapatnak a munkáját!” – összegzett a Bester Capital Dubai Junior Team magyar versenyzője


José Manuel Ruiz Gomez, Soma csapatfőnöke -aki egyben a MotoGP Moto3-as VB éllovas csapat irányí­tója is- szeretné kihozni Somából a benne rejlő potenciált:

„Soma jól kezdett, ahhoz képest, hogy nehéz körülmények voltak a pályán. Aztán volt egy esés, ahol nem történt baja, de láthatóan elvesztette kicsit a „feelinget”. Ez hatással volt a következő edzésekre és a kvalifikációra is. Sajnos túl sok idő kellett hozzá amí­g ismételten fel tudta venni a ritmust. Ez csak a versenyre sikerült, ahol olyan időket motorozott, amivel simán kvalifikálta volna magát a normál ETC futamokra. Nagyon ügyes volt a warm up-on, jól kezdte a futamot is, de aztán elkövette azt az hibát, hogy túl gyorsan akart első lenni és elesett. Bár sok volt a negatí­vum, látszik, hogy tud jó időket motorozni és van benne potenciál.

Sokat kell dolgoznunk, hogy mindezt előhozzuk belőle, tudna kvalifikálni könnyedén a rendes versenyekre, de sokat kell fejlődnie, hogy stabilan jó időket motorozzon, akkor, amikor szükséges.”

Stefano Favaro, az Academy alapí­tója, a negatí­v dolgok közül is inkább a pozití­vumokat szeretné kiemelni:

A hétvége jól kezdődött, hiszen Estoril után Soma jobb mentális állapotban érkezett. Csütörtökön a 3 szabadedzés alatt folyamatosan javí­totta a köridőt, pedig nagyon kevés tapadás volt a pályán. A pályavezetők mondták, hogy 1 hete közel 10 cm eső esett. Pozití­v benyomással kezdett, a tempó jó volt magához és a mezőnyhöz képest is. Nem hiányzott, hogy az utolsó edzés végén elesett, ráadásul nem üzemelt még a pályán a medical center, í­gy a kötelező, ilyenkor szükséges procedúra miatt a korházban bent tartották egészen éjfélig. Fejben sajnos ez nagyon bezavart a pénteki edzésekre, óvatosan és görcsösen motorozott és ez szombatra is kiterjedt, í­gy elrontotta az időmérő edzéseket. Ez azt jelentette, hogy csak az ETC 2 seriesben tudott elindulni. A futam remekül indult, aztán belekezdetek egy túl korai csatázásba az első helyért, aminek sajnos esés lett a vége. Összességében megint nagyon tanulságos volt, nem a negatí­v oldalt kell megfogni, hanem azokat a pozití­v momentumokat, amiben Soma megmutatta, hogy helye van a mezőnyben! Hamarosan átállunk egy kicsit más edzésprogramra, amit reméljük Barcelonában már sokkal jobban fog tudni kamatoztatni.”

Európa legkeményebb utánpótlás bajnoksága 1 hónapos szünet után, júniusban folytatódik majd Barcelonában! Addig is szurkolhatunk a MotoGP-ben szereplő Bester Capital Dubai „nagy csapatának”, akik jelenleg vezetik a Moto3-as világbajnokságot!