Bálint Mátyás, Magyarország legöregebb ducatisa

Baja régi városrészének teljesen átlagos utcácskájában áll egy öreg házikó. A kertben az egyszerű, kopott vaskapu mögött a házőrző pumi éppen a lábtörlőt tépi cafatokra, gazdája, a kedves öregúr elnézően megszidja. De valami kilóg az idilli képből: egy letakart superbike áll.

A kí­váncsi kisgyerek

„Remélem hozott magával szalagot bőven, mert rengeteg sztorim van!” – fogad Matyi bácsi. Betessékel a házba, és amint kényelembe helyezkedem, már bele is kezd az elsőbe.

A történet a harmincas évek végén játszódik, hősét, a kis Matyikát tehetős szomszédjai megkérik, hogy hozza haza a város másik végén lakó szerelőtől 125-ös Sachs motorkerékpárjukat. Mivel ideje bőven van, vezetni pedig nem tud, í­gy majd egész hazáig tolni fogja – gondolják. Az elképzelés egészen jól megállja a helyét, de csak félúig. Ekkor ugyanis Matyi megelégeli a tologatást, mindemellett a kí­váncsiság is erősen furdalja az oldalát, vajon milyen lehet…? Másoktól korábban ellesett mozdulatokkal beindí­tja a motort és végignyargal vele Baja főutcáján. „Fantasztikus érzés volt, csak úgy lobogtam a motoron” – emlékszik vissza.

Az öreg Moto Guzzi Gambaungával mindössze két versenyen indult, majd elcserélte egy modern Danuviára 1950-ben
Az öreg Moto Guzzi Gambaungával mindössze két versenyen indult, majd elcserélte egy modern Danuviára 1950-ben

így kezdődik ez a csodálatos történet, amelynek folytatásába itt és most nem kí­vánok hasonló részletességgel belefolyni, hiszen ez a cikk, sőt az egész magazin is kevés lenne, hogy mindent elmeséljek. Egyébként Bálint Mátyás már belefogott önéletrajzi regénye í­rásába, ami majdnem egy egész évszázadot ölel át, hiszen Ő maga 82 esztendős. Sok mindent megélt, egyvalami azonban gyermekkora óta örök: a motorok és a motorozás iránti rajongás.

1952-ben 350-e KKS Velocette motorjával sorra nyerte a háztömb körüli versenyeket
1952-ben 350-e KKS Velocette motorjával sorra nyerte a háztömb körüli versenyeket

A versenyző

Mátyás a 60-as évek elején egy Honda versenymotorral érkezik haza Ausztráliából. Öt évet töltött kint, éjt nappallá téve dolgozott, sok pénzt keresett, de nem ez a legfontosabb. Autószerelőként alaposan kiképezte magát a robbanómotorok működéséből, javí­tásából és tuningolásából. Idehaza rögtön benevez az országos gyorsasági motoros bajnokságra, és innentől kezdve az elkövetkező hét évben mindvégig a mezőny elején megy. „Mivel bajai voltam, ezért kissé kiestem az érdeklődés középpontjából. Hiába voltam gyors, az újságok nem rólam szóltak, ha simán megnyertem egy versenyt, akkor arról cikkeztek, hogy mekkora csata folyt a második helyért. De nem panaszkodom, hiszen akik fontosak voltak nekem, azok mindig elismertek. A bajaiak ezrével jöttek el a Népligetbe megnézni a versenyeimet, és egy emberként ünnepeltek a futamok végén. Idehaza nagyon sokan segí­tettek engem, a Ví­zügy és a Posztógyár szakemberei csinálták a gépmunkákat, ha szükségem volt valamire a versenymotoromhoz, a rendőrség pedig hetente egyszer lezárta a Sükösd és Nemesnádudvar közötti országutat, hogy gyakorolni tudjak.” – Bálint Mátyás végül kétszeres magyar bajnokként vonul vissza a versenyzéstől.

Akkoriban hatalmas tömegek látogattak ki a motorversenyekre. Ez a pálya a Népligetben volt kijelölve
Akkoriban hatalmas tömegek látogattak ki a motorversenyekre. Ez a pálya a Népligetben volt kijelölve

A legöregebb ducatis

Matyi bácsi 1983-ban nyugdí­jba vonul. Felesége megbetegszik, ezért feladja munkáját, és a Bajai Autóklubnál betöltött szakosztályvezetői posztját, hogy mellette lehessen és ápolhassa. Még kilenc évet ad nekik a sors. Felesége halála után Matyi bácsi ismét dolgozni kezd, keresi azt, amivel legalább egy kis részét kitölthetné a szí­vében tátongó hatalmas űrnek. Sok-sok év kihagyás után végül a motorozásban lel ismét lelki békére. Először négyhengeres japán motorral próbálkozik, majd egy szép napon egy csodásan mély, dübörgő basszus csavarja el a fejét: egy Ducati. Rögtön megrendeli magának az akkori csúcsmodellt, hiába kell rá fél évet várni. Azóta elkötelezett hí­ve a tradicionális olasz márkának, nem is vesz más motort, csak tűzpiros L2-est. Mostani motorja, az 1098 R a negyedik a sorban a 916 SP, a 996 R és a 999 R után.

Európa legidősebb Ducati Superbike tulajdonosa
Európa legidősebb Ducati Superbike tulajdonosa

Bármilyen egészségesen élte életét, végül Matyi bácsit is utolérte a kór. Két évvel ezelőtt rosszindulatú daganatot állapí­tottak meg nála, Ő gondolkodás nélkül a műtét mellett döntött. „Nagyra értékelem az orvosokat. A munkájuk megfizethetetlen, sokkal nagyobb megbecsülésre lenne szükségük. Nem győzöm elégszer megköszönni Dr. Nagy Attilának, a veszprémi kórház professzorának, hogy meggyógyí­tott. Neki köszönhetek mindent, azt, hogy motorozhatok, azt, hogy most itt vagyunk és beszélgetünk, az életemet.” Bár meggyógyult, de az orvosok határozott javaslata az volt, hogy felejtse el a motorozást. Matyi bácsi ebbe nem nyugodott bele, és amint át tudta vetni a lábát a nyereg felett, máris motorra pattant. Arra a kérdésre, hogy hogyan tudja kihasználni az ország egyik legkomolyabb versenymotorját, í­gy felel: „Ezt? Nem lehet… Talán egy profi versenyző, profi versenypályán ki tudná, de én már csak utcán motorozom. Együtt gurulunk a haverokkal (egyébként ők is túl vannak már a hetvenen), a leghátsó meghúzza a gázt és előremegy, majd aki ez után került hátra, az következik, és í­gy tovább. Egy kis gyorshajtáson kí­vül maximálisan betartjuk a kreszt, azt is csak akkor követjük el, ha senki nincs az úon rajtunk kí­vül.” A szerény nyilatkozat ellenére Matyi bácsi tökéletesen tisztában van azzal, hogy mi van a feneke alatt, kí­vülről fújja a technikai paramétereket, és – ha úgy adódik – a gázt is ütközésig csavarja. „Csodálatos ez a gép, minden idom karbonból van rajta, a kerekek meg magnéziumból. Belerakattam egy versenyelektronikát, azzal és a Termignoni kipufogóval együtt összesen 186 lóerős. 106 mm széles dugattyúi vannak, gázadásra akkorát tol, hogy majdnem eltöri a gerincemet…”

Matyi bácsi a szí­vén viseli a fiatalabb motorosok (tehát szinte mindenki) sorsát. Mint a legtapasztaltabb motorosok egyike, pár évvel ezelőtt szí­nes kártyákat nyomtatott, egyik oldalán saját, 50 évvel ezelőtti és jelenkori motoros képével, a másikon hasznos tanácsokkal, amelyekkel a biztonságos motorozásra biztat. Szerinte – és ezt muszáj neki elhinnünk – ez a legfontosabb: „Akárhogyan is motorozol, maradj a saját oldaladon! Az úviszonyoknak, a motor műszaki állapotának, a gumik állapotának megfelelően vezess! Az élvezetet, amit a motor nyújt, nem érdemes egy kórházi ágyra cserélni.”