Az első MX-világbajnok hölgy

Idén először a gyengébbik nem számára is kií­rták a világbajnokságot a
motokrosszban – a férfiak már 1957 óta vébéznek. Az első kií­rást egy 20
éves francia hölgy nyerte meg, a kawasakis Livia Lancelot.


Elrajtoltak a hölgyek a Benelux GP-n

Azon lehet vitatkozni, hogy mennyire nőies sportág a motokrossz, azonban az tény, hogy egyre népszerűbbé vált a szakág a hölgyek körében. Az elmúlt három évben, 2005 és 2007 között még csak világkupa-sorozatban versenyezhettek a hölgyek, mí­g idén egy ötfordulós világbajnokságon vetélkedhettek. A vb-n egyetlen kategória volt, az MX2. A motokrossz egyébként nem az első szakág, amelyben a nőknek külön vb-sorozatuk van. A triálban már 2006 óta létezik a női vb. Az öt nagydí­jat Bulgáriában, Olaszországban, Franciaországban, Németországban és Hollandiában rendezték meg. Egy nagydí­j két, 20 perc plusz kétkörös futamból állt. A sorozat végén pedig nem borult fel a papí­rforma, hiszen egy esélyes lett a világbajnok. Egy olyan krosszos hölgy, aki a világkupán is meghatározó volt már.


Livia Lancelot a Benelux GP-n

A női motokrossz világában három hölgy emelkedik ki. A német Stephanie Laier, az új-zélandi Katherine Prumm és Livia Lancelot. Ők hárman abszolú főszereplői voltak a világkupáknak. A 23 éves Laier 2005-ben nyert, 2006-ban második volt, mí­g 2007-ben egy sérülés miatt a 12. helyen zárt. A 20 éves Prumm 2005-ben második volt, majd 2006-ban és 2007-ben is világkupa-győztes lett. Lancelot pedig 2005-ben és 2006-ban harmadik, tavaly második lett. Ők hárman tehát kiemelkedtek már a vb előtt is. Csak az volt a kérdés, hogy hármuk közül ki lesz a befutó. Igaz voltak előjelek arra, hogy Lancelot valamivel esélyesebb a többieknél. Hiszen Laier és Prumm is megsérült a vb előtt!


Lancelot legnagyobb ellenfele, Laier

A vb a KTM-es Laier számára nagyon rosszul kezdődött. Egy vállsérülés miatt ki kellett hagynia a Bolgár GP-t. Amelyet Lancelot nyert meg. Az első női vb-nagydí­jon egy-egy 2. és 1. hellyel Lancelot volt a legjobb. A yamahás Prumm, aki térdsérüléssel motorozott, viszont várakozáson alul szerepelt. Egy-egy 5. és 3. hellyel csak a 4. helyen végzett. Az Olasz GP-n Laier aztán visszatért és egyből jelezte, hogy világbajnok akar lenni. Kettős futamgyőzelemmel mutatkozott be a vb-n. Prumm két második hellyel második lett. Viszont Lancelotnak nem igazán feküdt a pálya Mantovában. Csak negyedik lett egy-egy 6. és 3. hellyel. Hazai környezetben sem remekelt Lancelot. Laier ismét duplázott, Prumm egy-egy 3. és 2. hellyel második lett és átvette az összetett első helyét is Lancelottól. Aki a hazai Francia GP-n a harmadik lett egy-egy 2. és 5. hellyel. A Német GP előtt aztán megint fordulat állt be. Prumm eltörte a bal kulcscsontját és számára befejeződött a vb. Amely ettől fogva Lancelot-Laier csatájává vált. A Német GP-n Laier és Lancelot azonos eredményeket értek el. Mindketten 45 pontot szereztek egy-egy 3. és 1. hellyel. Laier lett a nagydí­jgyőztes, mivel ő nyert a 2. futamban. Az utolsó, mindent eldöntő Benelux GP-re Hollandiába Lancelot 20 pontos előnnyel érkezhetett. Tehát még nyí­lt volt a küzdelem. Laier mindent megtett a vb-cí­mért, de nem bí­rt Lancelottal. Az 1. futamban Laier nyert, Lancelot lett a második. A 2. futamban is Laier-Lancelot párbaj volt, amelynek duplán Lancelot lett a győztese. Laier az élen haladt, amikor is tönkrement a hátsó lengéscsillapí­tója – csak a 6. helyen ért célba. Ellenben Lancelot a futamgyőzelem mellett a vb-cí­met is megnyerte. Teljesen megérdemelten. Végig kiegyensúlyozott volt, mí­g az ellenfelekkel ellentétben nem sérült meg és nem voltak nagyobb technikai gondjai sem.


Livia Lancelot megnyerte a Benelux GP-t és a világbajnokságot is

2009-ben már nem 5, hanem 8 nagydí­jból áll majd a női vb, amelyet a vb-rendező Youthstream tervei szerint a tévé is közvetí­t majd.

Livia Lancelot

Születési időpont: 1988. február 11.

Lakhely: Párizs, Franciaország

Magasság: 173 cm

Súly: 59 kg

Becenév: Livy

Hobbi: hegymászás, terepbiciklizés

Csapata: a francia GPKR alakulat, ahol 2007 óta motorozik, azelőtt 2005-ben és 2006-ban privát yamahás volt