Újabb súlyos sérülés

Valami nagyon nincs rendben a szupermoto vb-n. A hétvégi olaszországi Tengeri Alpok Nagydí­jon kevés induló volt, a nézők száma alig érte el az ezret, a háromszoros világbajnok Thierry Van Den Bosch egy nagyon furcsa diszkvalifikálást kapott, mí­g másfél hónappal a spanyol Jorge Nestor Cabrera durva balesete után ismét egy súlyos sérülés történt. A 2004-es világbajnok Jerome Giraudo bukott, de szerencsére már nincs kómában Nestor Cabrerával ellentétben.  A két kategóriában a nagydí­jat egyébként az Andorrai GP után megint a két Chareyre-testvér, Thomas és Adrien nyerte meg. Adrien Chareyre ezzel hatalmas lépést tett az S2 vb-cí­me felé, ahogyan a német Bernd Hiemer is közelebb került az S1 trófeájához.


Giraudo

    Az augusztus 24-ei Osztrák Nagydí­j után ismét egy szörnyű baleset történt az S1 géposztályban. A balesetet szenvedő Nestor Cabrera sajnos azóta sem ébredt fel a kómából. Pontosan ezért volt félelmetes látni azt, hogy a 28 éves francia Jerome Giraudo szintén eszméletlen maradt a bukása után és az első orvosi jelentések szintén nem voltak biztatóak. Giraudo az egyik legnagyobb név a szupermotoban. Ő szerezte meg az Aprilia első nagydí­jgyőzelmét és első vb-cí­mét a szupermotoban. 2004-ben ő volt az S2 világbajnoka. Giraudo vasárnap az 1. futamban is nagyszerű volt, hiszen a 3. helyen zárt, amely az idei legjobb eredménye volt. A 2. futamban viszont félelmetes balesetet szenvedett. A 2. körben a tereprészen ráesett egy ugratóra és fejjel a földnek csapódott. Azonnal leintették a futamot, hiszen Giraudo nem mozdult. Eszméletét vesztette és kómába esett. Helikopterrel a lehető leghamarabb kórházba szállí­tották, ahol az előzetes diagnózisok válltörésről, nyak- és fejsérülésről, valamint agyi vérömlenyről szóltak. Az olasz HM Honda Racing Monticelli csapat tagja tehát hasonló sérüléseket szenvedett el, mint Nestor Cabrera. Szerencsére azonban Giraudoval kapcsolatban már jobb hí­rekkel is szolgálhatunk. Már nincs kómában és nincs életveszélyben sem. Giraudo balesete ellenére az S1 2. futamát az Osztrák GP-vel ellentétben nem törölték, hiszen újraindí­tották a versenyt.

Kizárás

 

    Az újraindí­tott viadalon Mister Supermoto, azaz a szupermoto vb legnagyobb alakja, Van Den Bosch könnyedén diadalmaskodott, azonban a háromszoros világbajnok mégis nagyon mérgesen hagyta el Olaszországot. Az ok egy nagyon furcsa döntés volt. Az 1. futam elején izgalmas párbaj volt VDB és a vb-éllovas Hiemer között. VDB az 5. körben a tereprészen akarta megelőzni Hiemert. A manőver nem sikerült. VDB első kereke megcsúszott és a francia a bukása közben magával rántotta Hiemert is. Mindketten vissza tudtak állni: VDB második, Hiemer harmadik lett. A zsűri azonban a verseny után azonnal diszkvalifikálta VDB-t, mondván túl agresszí­v és sportszerűtlen volt. Az esethez hozzá kell tenni, hogy Hiemer csapata, az olasz KTM Miglio nem reklamált a történtek után. A kizárásról egyedül a zsűri döntött. Amelyen lehet vitatkozni. Hasonló balesetek szinte mindennaposak a szupermotoban és a motokrosszban is. Úgyis fogalmazhatnánk, hogy ez egy szokásos versenybaleset volt. Mí­g a motokrosszból elterjedt blockpass teljesen bevett manőver a szupermotoban is. Azaz aki belső í­vre tud kerülni egy kanyarban az élen haladó mellé, az kiszorí­thatja a riválisát és előzhet is. így tett VDB is. A múltban tehát nagyon sok krosszost és szupermotost lehetett volna már eltiltani. A nemzetközi szövetség, a FIM most akkor lenne a leghitelesebb, ha szabályba foglalná a blockpass tilalmát. De erről egyelőre nem szól a fáma. Az viszont tény, hogy VDB kizárásával – a zsűri VDB-t a 2. futamból is ki akarta zárni, de az Aprilia fellebbezése után mégis elindulhatott – Hiemer sokkal közelebb került a 2. vb-cí­méhez. Hiemer egy-egy 2. és 4. hellyel harmadik lett, amivel 40 pontot szerzett, azaz 15 ponttal többet, mint Van Den Bosch. Hiemer tehát már 29 ponttal vezet VDB előtt és már csak a Görög GP van hátra.

Chareyre-fivérek

    A két Chareyre-testvér nem volt annyira átütő, mint Andorrában, de mégis nyertek. Kihasználták másik hibáit, a saját hibáik után egyből javí­tottak, mí­g végig nagyon kiegyensúlyozottak voltak. Az S1-ben a 20 éves Thomas Chareyre előbb kihasználta Van Den Bosch és Hiemer bukását, és könnyedén nyert. A 2. futamban nem volt esélyes a győzelemre, de a 3. helyért folyó csatát megnyerte Hiemer ellen, aminek köszönhetően az idei második nagydí­jgyőzelmét ünnepelhette. Az S1-ben még négyen esélyesek a vb-cí­mre. Hiemer, VDB, Thomas Chareyre és az olasz Ivan Lazzarini. Az idősebbik Chareyre-nek, a 22 éves Adriennek az öccséhez képest sokkal nagyobb a sansza a vb-aranyra. Az idei 3. GP-diadalával ugyanis megint elhúzott a legnagyobb riválisától, az olasz Davide Gozzinitól. Az S2-ben idén sokadik alkalommal Chareyre-Gozzini csata volt és a győzelmek sorsát rendre a hibázások döntötték el. Az 1. futamban a párbaj az utolsó körben dőlt el. A TM-es Gozzo bukott, amiért Chareyre ölébe hullhatott az első hely. Gozzini a 6. helyen ért célba. A 2. futam nagyon hasonló volt, de ebben már Chareyre hibázott. Megint Gozzini diktálta az iramot és újra Chareyre volt az üldöző. Gozzini másodszorra nem hibázott, ellenben Chareyre igen, amiért a 3. helyen érkezett be. Az S2-ben már csak Gozzini vagy Adrien Chareyre lehet világbajnok. Görögország előtt Chareyre előnye 11 pont.