Újabb épí­tett motor a BMW új blokkja köré

A Cruiser szegmensbe érkező sorozatgyártású modell 2020-ban várható.

Bemutatkozott a BMW új boxermotorjának prototí­pusán alapuló második custom motorkerékpár, most amerikai épí­tők alkottak egyedülállót!


Az amerikai Revival Cycles motorkerékpár-épí­tő műhely 2019. április 11-én, csütörtökön este tárta nyilvánosság elé legújabb alkotását. A „The Revival Birdcage” nevű jármű alapját egy teljesen új BMW boxermotor prototí­pusa jelentette. A motorkerékpárt az évente megrendezésre kerülő texasi Handbuilt Show előestjén, az exkluzí­v Revival Party során mutatták be.

A „Revival Birdcage” váza titánból készült, és a Revival Cycles saját fejlesztése. „Most első alkalommal épí­tettünk titán vázat, ami már önmagában jelentős kihí­vást jelentett”, mondta Alan Stulberg, a Revival Cycles vezetője. „A váz azonban végül remekül sikerült, nagyon elégedettek vagyunk az eredménnyel, mivel szinte „átlátszó” lett. A motorblokkra szerettük volna helyezni a hangsúlyt, és ezzel a teljesen egyedülállóra tervezett vázzal ezt sikerült is elérnünk. A motor és a hajtáslánc minden szögből remekül látható.” A motorkerékpár szinte minden más alkatrésze, például a kormány, a lábtartók, a váltókar, az ülés és a karbon futóműelemek szintén egyedi készí­tésűek.


Alan Stulberg csapatát Ernst Henne rekorder járművei ihlették meg az 1920-as és ’30-as évekből. „Már évek óta álmodtunk erről a járműről, és amikor 2018 decemberében kézhez kaptuk a motorblokkot, végre munkához is láthattunk”, mondta Alan Stulberg. „Én magam mindig is a boxermotor rajongója voltam, a prototí­pus mérete és esztétikuma azonban igazi inspirációt jelentett mindannyiunk számára.” A motorkerékpár közel öt hónap alatt készült el, épp időben a Handbuilt Show-ra.

A nagy lökettérfogatú boxermotorral kapcsolatban már korábban is sok találgatás látott napvilágot. A motor külső geometriája és a látható elemek egyaránt a BMW Motorrad által az 1960-as években gyártott boxermotorokat idézik, csak a lökettérfogat immár sokkal nagyobb, és a motor modern lég-olajhűtést kapott.

2018 decemberében a japán motorépí­tő műhely, a CUSTOM WORKS ZON már bemutatta a „Departed” modellt a jokohamai Hot Rod Custom Show-n. A lenyűgöző épí­tett motor volt az első, amelynek alapját az új BMW nagy boxerblokk jelentette.