Új rekord a szárazföldön

Egy Honda CBR600RR-rel új sebességrekordott állí­tott fel a gyár egyik mérnöke.

A Bonneville sós sí­kságon rendezett SpeedWeek 2013-on hivatalos sebességrekordot állí­tottak fel a hatszázas szériamotorok kategóriában. Shunji Yokokawa egy Honda CBR600RR nyergében 273,32 km/h-val száguldott.

A Hondánál mérnökként dolgozó Yokokawa régi álma volt eljutni a legendás sós sí­kságra, és 2013-ra valóra is váltotta. Csapatával a széria motorok között szerettek volna új szárazföldi sebességrekordot beállí­tani, amihez egy CBR600RR-t választottak. Elsőre úgy tűnik, hogy a megfelelő áttétel beállí­tásán, néhány még éppen engedélyezett módosí­tás elvégzésén kí­vül nincs is nagyon más dolguk, csak kimenni a pályára, és húzni a gázt…

 

 

A valóságban viszont tucatnyi problémát kellett megoldaniuk, amik közül a legnagyobbat a tapadás jelentette. A sós sí­kság felszí­ne szinte tökéletesen sí­k és vakí­tóan fehér, de az állaga folyamatosan változik – akár méterenként is – ráadásul rendkí­vül gyorsan eszi a gumit, amire külön oda kellett figyelniük.
A másik veszély a kiszámí­thatatlan oldalszél volt, aminek elég 32 km/h-val fújnia – és annyival szokott is fújni – hogy teljesen felborí­tson bármilyen korábbi számí­tást, vagy átrendezze a tájat.

Végül 273,32 km/h-val sikerült beállí­taniuk a széria hatszázasok új szárazföldi sebességrekordját, ám Yokokawa ettől még nem dőlt elégedetten hátra: jövőre szeretne visszatérni, és egy CBR1000RR-rel megismételni a mutatványt.