Új feltámadó: a Bultaco visszatér!

A régi-új spanyol újjászületése két új modellel kezdődik: mindkettő kellően érdekes, és a legújabb trendnek megfelelően villanymotor hajtja őket.

Egyre több visszatérő márkát tudunk felsorolni – A Voxan és a Saroléa a legfrissebbek, és szerencsére a lista egyre bővül. A legújabb hí­radások a Bultaco feltámadásáról szólnak.

 

Motorok Bultaco Rapitan és Rapitan Sport tanulmányok

 

 

Az 1958-ban alapí­tott legendás spanyol gyártó terep és triálmotorokkal vált hí­ressé, de kí­náltak sport és túramotort is. ím a hetvenes évek végén már nem tudták tartani a tempót más gyártókkal. 1979-ben zártak be először, majd 1980-ban még egyszer nekifutotak még egyszer, de sikeres feltámadás helyett 1983-ban végleg lehúzták a redőnyt.

 

Motorok Bultaco Rapitan és Rapitan Sport tanulmányok

 

 

Most úgy tűnik, 2014-ben visszatérhetnek, de a múlt újraélése helyett a 21. századi technika mellett döntöttek – első két prototí­pusukat, a Bultaco Rapitant és a Rapitant sportot egyaránt villanymotor hajtja.

 

Motorok Bultaco Rapitan és Rapitan Sport tanulmányok

 

 

A két modell műszakilag azonos, hajtásláncuk, vázuk és futóművük azonos, és egyaránt 53 lóerős csúcsteljesí­tményre képesek, miközben – most kapaszkodjanak meg – 124 Nm-es maximális forgatónyomatékuk szinte alapjárattól rendelkezésre áll. Az elektromos motoroknál a legfőbb problémát a hatótáv jelenti, a Bultaco mérnökei szerint a Rapitan 120 km/h-s sebességgel haladva 108 kilométert tud megtenni egy feltöltéssel.

 

Motorok Bultaco Rapitan és Rapitan Sport tanulmányok

 

 

A Bultaco Rapita ránézésre egy közepesen izgalmas formatervű naked bike, de ha jobban megnézzük, előugranak a szép és szokatlan részletek. Az acélcsövekből hegesztet lengővilla a Benelliket idézi, mí­g az első futómű a BMW-k Telelever rendszerét juttatják eszünkbe – ám még ezzel sincs vége a déjá vu-k sorának, hiszen a tank helyén a Honda NC-sorozatánál látott hatalmas tárolót alakí­tottak ki. A szekunder hajtást fogasszí­jra bí­zták, ami praktikus, de némileg szokatlan megoldás ebben a szegmensben.

 

Motorok Bultaco Rapitan és Rapitan Sport tanulmányok

 

A Rapita Sport külseje egy fokkal izgalmasabb, hiszen érdekesen formázott dirt track motort idéz. Különlegessége, hogy bár látszólag alkalmatlan a közúi közlekedésre, a valóságban minden berendezése megvan hozzá, csak ügyesen elrejtették őket.

Nem akármilyen a Bultaco visszatérése