Aprilia Scarabeo 50 DiTech – Olvasói teszt

Egy városi közlekedésre kitalált, kezdő robogót teszteltem kisebb hegyi kirándulás alkalmával, majd levezetésként próbára tettem a pesti utakon is. Lássuk hogy vizsgázott a kicsike!

Egy napsütéses októberi napon indultam el tesztelni a mocit. Hegyre fel, lássuk mit bí­r! Indulásnál elég jól húzott, 1 km emelkedő után nem csillapodott az ereje. Aztán felértem, irány lefelé! A gázt szinte nem is kellett húzni, 60 km/h-ig nem volt gond, de utána, mintha beragadna a motor, és csak hosszú másodpercek alatt megy fel 70-re, ami végsebességnek tűnt, bár itt már nagyon erőlködött. Az utazó sebessége azt hiszem 30-55 km/h között lehet, ugyanis itt dinamikusan gyorsul, könnyen fékezhető és a hangja alapján nem erőlködik. A kanyarokban nem volt semmi gond, bár robogó lévén nem nagyon döntögettem. Egy hirtelen fékezésnél a hátsó kerék megcsúszott, mintha nem is lenne alattam egy 85 kg-s robogó.


Ezután egy kis városi utazás következett. Ismerve a pesti utakat, kicsit féltem hogyan fogja bí­rni. Meglepően jól szerepeltek a nagy kerekek. A kisebb kátyúkat szinte meg sem éreztem, a macskakövön jól jött a rugózás. A nyomvonalak már nagyobb kihí­vást jelentettek, mert a vékony abroncsot nehéz volt kormányozni. Tettem egy próbát a villamos sí­neken is, és igen, átment az elválasztó bukkanókon, bár az alja majdnem hozzáért, í­gy csak óvatosan vele! Utamat a parkolással zártam, könnyen ment, padkára is feltolható, megfelelő oszlop mellé állí­tható akár puszta kézzel is, hisz alig pár kg.

írói vélemény:

Városi közlekedésre tökéletesen alkalmas, takarékos kis gép. 60 km/h-ig jól gyorsul, sárgánál a kocsisort otthagyja. Hidegben, esőben is megbí­zhat  .Kényelmes rajta ülni és a váltással sem kellett bajlódni. A motorozással ismerkedőknek, kezdőknek, fiataloknak, BKV-t unóknak tökéletes!

Pro:

  • kátyús, macskaköves utakon biztonságos
  • alacsony fogyasztás (1,5-2 liter városban)
  • hegyre felfelé is bí­rja az iramot

Kontra:

  • 60 km/h felett nehezen gyorsul
  • nincs ülés alatti sisaktartója
  • gyenge a lámpája