AMA szuperkrossz – Anaheim

Az amerikai szuperkrossz bajnokság 3. futamán ugyanaz a két motoros nyert, mint egy héttel korábban a 2. fordulóban. Az idei második anaheimi viadalon Phoenix után ismét James Stewart diadalmaskodott a 450-es mezőnyben, mí­g Ryan Dungey a Lites-ban győzött. Azaz idén ők az elsők, akik már két győzelemnél járnak. Stewart és Dungey duplázását azonban nem lehet összehasonlí­tani. Stewart sok nehézség és egy sérülés után nyert, ellenben Dungey még magabiztosabb volt, mint egy hete.

Mint Bob Hannah

    Bár még csak a 3. verseny van a hátunk mögött, azaz még nagyon az elején járunk, ám azt mégis kijelenthetjük, hogy James Stewart és Chad Reed kiemelkedik a mezőnyből. Anaheimben az elmúlt szombat este 50. alkalommal rendeztek amerikai szuperkrossz versenyt, a rendezők pedig nagyon rákészültek a jubileumi viadalra. A verseny előtt olyan sztárok motoroztak tiszteletköröket, mint Ricky Carmichael – nagyon jó formában van a 2007-ben visszavonult 16-szoros amerikai bajnok, ha motorozna, még mindig az egyik főszereplő lehetne! – , Jeremy McGrath és Grant Langston. Mí­g a pályaépí­tők egy nagyon nehéz és technikás pályát alkottak meg. Ahol rettenetesen nehéz volt előzni! A nehézségeket különösen a Lites kategória érezte meg, hiszen sok volt a bukás. De a 450-ben is voltak balesetek. Erről elsősorban Stewart és Reed beszélhetne.


    Kezdjük a győztessel, a yamahás Stewarttal. A 6-szoros amerikai bajnok már az edzésen bukott. Amikor a balesete után lejött a pályáról a bal kezével már nem tudta fogni a motorját. Nagyon fájt a bal csuklója. Stewart jó ideig nem jött elő a kamionjából – Stewart szó szerint eltűnt a kamionban, hiszen a csapatának van a legnagyobb kamionja az összes alakulat közül. Emiatt egyre inkább olyan pletykákat lehetett hallani, amelyek szerint Stewart bal csuklója eltört! A rossz emlékű 2008-as szezon – Stewart egy éve a 3. futamon jelentette be, hogy sérülés miatt nem tud tovább versenyezni a szuperkrosszban – tehát felidéződni látszódott. Stewart azonban megúszta! Ott volt a hivatalos autogramosztáson, majd az előfutamát is nagyon magabiztosan nyerte meg az idei meglepetésember Joshua Grant előtt. A versenyen mégis azoknak lett igazuk, akik szerint Stewart ezen a szombaton nem volt igazán formában. Nagyon sokat hibázott Stewart. Aki mégis nyert! Stewart elrontotta a startját, csak a 6. helyről kezdhette meg a 20 körös versenyt. Ahonnan 10 kör kellett neki ahhoz, hogy átvegye az első helyet a hondás Kevin Windhamtől. Stewart azonban csak nagy nehezen tudott elhúzni az élen. Előbb majdnem elesett ugyanazon az ugratón, ahol az edzésen is rontott. Mí­g egy leérkezésnél elgörbí­tette a hátsó fékkarját. Körökön át hátsó fék nélkül motorozott, folyamatosan rugdalta az elhajlott fékkart, amí­g az végre a helyére került. Stewart ennek ellenére 3.5 másodperces előnnyel tudott nyerni. Stewart tehát megszerezte a 2. yamahás győzelmét, ami azt is jelenti, hogy a győzelmek számában befogta az örökranglistán a legendás Bob Hannah-t. Már Stewartnak is 27 szuperkrossz sikere van, mint a 7-szeres amerikai bajnok Hannah-nak, a Hurrikánnak. Stewart a szombati sikerével már a 4. helyre jött fel az összetettben – két hete még a 19. helyen állt. Stewart azonban nagyon jól tudja, hogy ennek dacára nagyon sokat kell javulnia ahhoz, hogy idén biztosan ő legyen a bajnok!

    így van ezzel Stewart legnagyobb ellenfele, a suzukis Chad Reed is. Az ausztrál nagyon elrontotta a rajtját! Tömegbukásba keveredett és az utolsó, 20. helyről vághatott csak neki a versenynek. A balesete után viszont már ő volt a leggyorsabb a pályán. Csak ő tudott egy percen belüli időt motorozni, Stewart legjobb idejénél pedig 1.2 másodperccel tudott jobbat. Fantasztikus előzéseket mutatott be a rendkí­vül nehéz pályán! Az utolsó körben pedig a második helyet is megszerezte Windham elöl. Érdekes lett volna látni, hogy Reed mire lett volna képes Stewart ellen! Reed tehát összességében Stewarthoz hasonlóan mégis elégedett lehetett. Főleg amiatt, hogy az összetettben már ő áll az élen és nem a yamahás Grant.

    Az idei meglepetésember jól kezdett, hiszen sokáig a 2. helyen motorozott, de a verseny második felében fokozatosan visszaesett és idén először nem lett dobogós. Grant az 5. helyen zárt. A hondás Windham ellenben idén először állhatott fel a dobogóra. A mezőny egyik veteránja elhozta a startot, majd 10 körön át ő haladt az első helyen is. Végül Stewart és Reed mögött a harmadik lett. Windham az 1. fordulóban csak a 15., mí­g a 2. fordulóban a 6. helyen végzett. Az elmúlt szombaton tehát a 31 éves krosszos hatalmas formajavuláson esett át.

Megint 5 másodperc

    Ryan Dungey úgy tűnik lehiggadt! Volt ugyanis egy elég nagy botránya még az 1. forduló előtt. Kiderült, hogy a ruhaszállí­tó szponzora, a One Industries a legnagyobb riválisával, a yamahás Jason Lawrence-szel is szerződést kötött az utolsó pillanatban. Ez pedig nagyon nem tetszett Dungey-nak. Aki egyik-percről a másikra fel is bontotta emiatt a szerződését és azonnali hatállyal átment a Foxhoz! A váratlan döntés egyelőre nyerőnek tűnik, hiszen a rókás márkával eddig csak győzött Dungey. Phoenix után a második anaheimi viadalon is nagyon meggyőző volt, hiszen ismét több mint 5 másodperccel nyert. Dungey tehát tovább növelte az előnyét az összetettben. A második anaheimi fordulóban egyébként ugyanazok állhattak fel a dobogóra, mint az első anaheimi viadalon. Hiszen Dungey mellett ismét érmes lett a két kawasakis csapattárs, Ryan Morais és Jake Weimer is. Morais az első három körben vezetett Dungey előtt, ám utána már csak arra volt képes, hogy a 2. helyet megszerezze Weimer ellenében. Morais Dungey-hoz hasonlóan már az idei harmadik érmét vihette haza, mí­g a szezonnyitó győztese, Weimer két hét után lett újra dobogós.


    Nagyon úgy tűnik, hogy a Dungey-Morais-Weimer trió között dőlhet el a bajnoki cí­m sorsa. Ez különösen amiatt lehetséges, hogy a két tavalyi Lites bajnoknak, Jason Lawrence-nek és Trey Canardnak nagyon sok gondja van. Lawrence az előfutamában Phoenixhez hasonlóan megint bukott, amiért ismét a reményfutamba kényszerült. Ahonnan most már a döntőbe jutott, hiszen megnyerte azt. A fináléban aztán nem igazán sikerült a rajtja és a 6. helyről végül a 4. helyig tudott felzárkózni. Lawrence-szel kapcsolatban az a szóbeszéd járja, hogy még az idény közben felmegy a 450-es géposztályba! Ennek lehet két valós oka: Lawrence bajnoki esélyei a Lites-ban már nem igazán nagyok, hiszen az összetettben a 7. helyen áll és 36 ponttal van lemaradva Dungey-tól, mí­g 2010-ben Lawrence a szabályok értelmében már nem versenyezhet a Nyugati-parti Lites sorozatban. A hondás Canard még rosszabb helyzetben van. A vártnál sokkal súlyosabb fejsérüléseket szenvedett el Phoenixben, amiért ki kellett hagynia a 2. anaheimi viadalt is. Olyan súlyos agyrázkódást állapí­tottak meg nála, hogy valószí­nűleg csak január végén tud ismét motorra ülni. Canard tehát már biztosan nem lesz bajnok!