Alpen Masters 2020 1. rész

A koronavírus sok mindent megváltoztatott, a Motorrad AlpenMasters versenyét is. Idén a csúcsok meghódítása új koncepció mentén és új helyszínen zajlott. A központi kérdés viszont változatlan maradt: melyik a legjobb motorkerékpár az Alpok útjaira?

Elismerjük, a koronavírus okozta válság gazdasági problémáihoz képest lényegtelen kérdés volt, hogy idén meg tudjuk-e rendezni az AlpenMasters megmérettetést. A Motorrad legnagyobb szabású tesztjének hagyományos helyszínein a lazítások után is bizonytalan maradt a helyzet. Francia nyugati Alpok, Stilfser Joch, Dolomitok – most éppen bárhová mehetnénk. De vajon meddig? És milyen megszorításokkal? De minden válság magában rejt új esélyeket is.

Tehát: AlpenMasters újragondolva. Méghozzá Ausztriában. Amely a koronavírus szempontjából április vége óta viszonylag rendben van. Hegyek pedig ott is vannak, sőt, még milyenek! A Großglockner Hochalpenstraße révén nyugati szomszédunknak egy aszfaltozott ékszer van a birtokában. Ha már változtatni kell, akkor csapjunk bele rendesen: idén a csúcstámadás koncepcióján is módosítottunk. A lényegre koncentráltunk. A hegyek között leginkább elterjedt öt motorkerékpár- kategóriát indítottuk: a crossoverek, közepes és power nakedek, valamint a közepes és nagy túraendurók csoportját. Az ezekben a szegmensekben a korábbi 1000 pontos értékelésen legtöbb pontot szerző modellnek kell kiállnia a szerkesztőség által kiválasztott „alpesi joker“ ellen.

Hiszen az AlpenMastersnél a kártyákat bizony újrakeverik. Az olyan szempontok, mint a nagy sebesség, az egyenesfutási stabilitás, a fenntartási költségek vagy éppen az ár, háttérbe szorulnak, velük szemben a motorkerékpárok elsődleges erényei kerülnek a középpontba: lágy terhelésváltás a kanyarok érintési pontján, erőteljes nyomaték kanyarból kijövet, jó manőverezési készség, üléskomfort vagy kormányzási pontosság.

A teljes cikk a Motorrevü legfrissebb, 2021/01 számában olvasható! A lap megtalálható az újságárusoknál, illetve megrendelhető előfizetéssel! Utóbbival kapcsolatban további információ ezen a linken található.