A verseny utolsó körében bukott Szvoboda Stribróban

A cseh bajnokság utolsó előtti versenyén. 200 méterrel a cél előtt bukta el a biztosnak látszó győzelmét.

A sport örök igazsága: a küzdelem a kockás zászlóig tart. Szvoboda Bence mindent jól csinált, hogy learassa csuklótöréséből való visszatérése utáni negyedik győzelmét, de két kanyarral a leintés előtt hibázott. 200 méter hiányzott a biztosnak látszó diadalhoz, amikor egy trükkös nyom kirántotta a magyar bajnok alól a motort, ez pedig elég volt ellenfelének a győzelemhez. A magyar fiú vigasztalhatatlan volt a futam után.

“Nem hiszem el, ami történt. Utoljára ilyen hibát a legelső versenyemen vétettem, 9 évesen. Az első futamban nagy előnnyel nyertem. A másodikban végig magam mögött tudtam tartani a cseh bajnoki cí­m várományosát, Martin Micheket. Ott volt a győzelem a kezemben, már megnyertem a csatát, Michek felhagyott a támadásommal, de ezt a futam hevében nem érzékeltem. Talán túlságosan akartam ezt a győzelmet, vissza kellett volna venni egy picit. Nagyon megviselnek a történek, de próbálok belőle tanulni.” – összegezte szomorúan a stribrói versenyt a magyarok legjobbja, aki ezzel a hibával együtt is csak pontegyenlőséggel szorult a második helyre (ilyen esetben a második futamban elért jobb helyezés dönt két pontazonossággal álló versenyző között).

A cseh motokrosszbajnokság 6 fordulós, fordulónként 2-2 futammal. Szvoboda a német bajnokságban törte el csuklóját április végén, amiért egy cseh versenyt kihagyni kényszerült a rehabilitáció ideje alatt. Csak dobogós helyezései vannak idén, pedig újonc az MX1-esek között: két győzelem mellett egy ezüst és egy bronzérmet szerzett. Bár matematikai esélyei vannak még a végső sikerre (50 pont gyűjthető az utolsó fordulóban), reálisan a bajnoki sorozat második helye elérhető, ami – egy kihagyott versennyel – fantasztikus eredmény volna.


Az utolsó viadal Opatovban kerül megrendezésre szeptember 2-án.


Cseh MX1-es bajnokság 5. forduló, Petrovice:

1. Martin Michek (Csehország, KTM) – 47 pont (2. és 1.)

2. Szvoboda Bence (Magyarország, KTM) – 47 pont (1-2)

3. Lukas Neurauter (Ausztria, KTM) – 34 pont (7-3)

4. Vaclav Kovar (Csehország, KTM) – 34 pont (3-7)

5. Rudolf Weschta (Csehország, Suzuki) – 33 pont (6-4)


A 6 fordulós bajnokság állása 5 verseny után:

1. Martin Michek – 232 pont

2. Vaclav Kovar – 192 pont

3. Szvoboda Bence – 187 pont

4. Tomasz Wysocki – 167 pont

5. Marek Sukup – 157 pont