Összehasonlí­tó teszt túraendurók

Ennél többet már kí­vánni sem lehet: ez a két motorkerékpár több mint egyszerű túraenduró: kényelmes luxustúrázók high-tech megoldásokkal, amelyek akár a világ végére vagy éppen csodás délfrancia tájakra is elvisznek.

Felejtsük már el az Alpokat! Dél-Franciaország az igazi motorosparadicsom! Lenyűgöző tájai nem olyan zsúfoltak, mint a magashegység hágói, gyakrabban van jó idő, és újait számtalan kanyar tarkí­tja. A Montélimar, Ní®mes és Cannes közti háromszögben élmény motorozni. A Motorrad tesztelői is ezt tették, í­gy jött létre ez a történet.

 

 

A távoli tájakra túrázó motorosok kifogásolhatnák, hogy a BMW GS Adventure és a KTM Super Adventure erre a térségre egyszerűen túlképzett, és 30 literes tankjukkal, hosszú rugóújaikkal, kofferrendszereikkel, bukócsöveikkel és egyéb, a kényelmet szolgáló felszerelésükkel sokkal inkább a sivatagba valók. Nagy tévedés. A civilizált Dél-Franciaországban is kellemes például, ha nem a sűrűn kiürülő tank diktálja a feltételeket, és az unalmas benzinkutak helyett inkább festői kilátóhelyeket keresgélhetünk. Ezek a motorok emellett rossz minőségű úburkolaton sem rázzák ki az ember lelkét, és az sem utolsó, ha egy hosszú nap végén a gyorsan hűvösödő estén a maradék 50 kilométerre be tudjuk kapcsolni az ülés- és markolatfűtést a kiváló védelmet nyújtó szélvédő mögött.

 

A bőséges felszereltség és az ezzel járó nagy tömeg ellenére mindkét motor lenyűgözően dinamikus – mindegyik a maga módján. A KTM-et hosszabb tengelytávjával, laposabb villaszögével és hosszú utánfutásával stabilitásra hangolták. Ezt ötvözi csavarodásra egyáltalán nem hajlamos kormánynyakkal, feszes fordí­tott villával és vastag keréktengellyel. Mindennek köszönhetően nagyon pontosan kormányozható a gyors kanyarokban és lendületes í­vváltások során is. Bár a pilótának erős kézzel kell kormányoznia, de nagyon jól érzi, hogy mit csinál az első kerék. Ebből a szempontból a KTM gyakorlatilag egy szupersportgép a túraendurók között.

 

A teljes tesztet a Motorrevü 2015/08-as lapszámában találja!