Örült koncepció állí­t emléket az Alfa Romeo versenymúltjának

Egy török pixelművész alkotása

Mehmet Doruk Erdem munkáit érdemes alaposabban tanulmányozni. A török pixelművész olyan koncepciókat készí­t, melyek mindegyike megérne egy külön cikket. Alkotásai között visszatérő elem a „fejnehéz” stí­lus. Előszeretettel készí­t olyan motorkerékpárokat, amelyek első traktusa teljesen burkolt, a hátsó részüket viszont semmi nem takarja. Ezek a konstrukciók a Moto Guzzi V8-as motorral szerelt, legendás versenymotorját, az Ottót juttatják eszünkbe.

 

Erdem egyik legfrissebb műve is ugyanezt a receptet követi. A tervező ezútal az Alfa Romeo versenymúltját próbálta megtestesí­teni egy virtuális motorban. Az 1910-ben alapí­tott, olasz gyártó ősidőktől fogva részt vett az olyan ní­vós megmérettetéseken, mint a Targa Florio, a Mille Miglia és a Le Mans. Később a Forma-1-ben és a Túraautó bajnokságban is felbukkantak a milánói cég négykerekűi.

 

Motorok Mehmet Doruk Erdem Spirito

Négy kép a galériában

 

Az elől teljesen burkolt, hátul átlátszó idomokkal ellátott modell főként a hosszú orra miatt emlékeztet a régi idők versenyautóira. A Spirito névre keresztelt jármű hatalmas hátsó kereke ugyanakkor a negyedmérföldes gyorsulásokra épí­tett dragbike-okat utánozza.

 

A funkcionalitás és a praktikusság egy ilyen tanulmánynál sokadrangú szempont. Valószí­nűleg soha nem készül belőle valódi motor. Az internet világa azonban mindent elbí­r, és ha másra nem is jó, talán inspirációt ad az igazi motorépí­tőknek.