A király erdejében

Az Északi-középhegység egyik legemblematikusabb tagja a Börzsöny. A különleges kisugárzású hegységet nem szelik át keresztül-kasul közutak, hiszen belsejében nincsenek települések. Körülötte azonban annál több felfedezésre váró falvacska fekszik, amelyekből itt-ott azért bemerészkedhetünk a titkos rengetegbe.

A Duna és az Ipoly által elzárt szegletben meredeken emelkedik ki a Börzsöny. Csaknem 1000 méteres magasságig nyújtózkodó csúcsával, középkori legendáival csupán félórányira van a fővárostól. Itt hajtotta a vadat Mátyás király, nevét több helység, források őrzik, de a mai Magyarország területén innen bányászták a királyi pénzverők számára az aranyat, ezüstöt.
Vác felől érkezve Verőce azonnal megállásra csábí­t. A cukrászda mellett leparkolva Ybl Miklós szobra mutatja a macskaköves lépcsőn az utat a folyóhoz. Csatlakozzunk hozzá, hiszen tőle származik a ví­zparti támfal épí­tése, és a gyönyörű Duna-parti függőkertek is, melyek egyedülállóak az országban.

Vármegyeháza Kemencén. Itt került sor az emberevő cigányok nagy port kavaró koncepciós perére a XVIII. század végén

Gyorsan hagyjuk magunk mögött a főutat, és a solymászok faluján, Szokolyán keresztül motorozzunk fel a Börzsöny egyik legszebb kirándulóközpontjáig, Királyrétig. Kicsit eldugott tábla mutatja az utat Kóspallag felé, a forgalommentes, bár kissé viseltes ú sűrű erdőn át vezet. A faluban – ahogy a környéken szinte mindenhol – június végétől árulják a gurulós málnát, nem szabad kihagyni. Aki nem tart a kőzúzalékkal nehezí­tett aszfalttól, annak ajánlanék itt még egy kisebb kitérőt. A Szent Orbán Fogadóhoz vezető egészen keskeny magánúon felfelé kanyarogva belekóstolhatunk a börzsönyi erdők világába. Nagyirtáspusztáról elvileg vezet ú Nagybörzsönybe, ami ráadásul aszfaltozott, illetve makadám. De sajnos a tábla egyértelművé teszi, hogy csak és kizárólag a kerékpárosoké, azaz forduljunk vissza. Hamarosan beérkezünk Márianosztrára, melynek neve összefonódott a pálosokéval és a büntetés-végrehajtó intézetével, mivel a kolostor ma börtön. Ettől függetlenül szabadon látogatható.

Most a túraendurós hajlamú motorosok figyeljenek! Márianosztráról Bőszobon át Zebegényig vezet a hivatalosan járható 12107-es ú. A töredezett aszfalt időnként gyalogösvény szélességűre szűkül, az erdős részen belógó ágakra is számí­tsunk, esős időszak után pedig nehezen járható részekre, de a küzdelem megéri az élményt. Aki ezt kihagyná, az Szob felé rövidí­tve éri el az Ipoly partját. Kicsit gyorsabb tempóra kapcsolva követjük északi határfolyónk kanyargós vonalát. Már épp hiányozni kezdenek a hegyek, amikor a nagybörzsönyi leágazóhoz érkezünk. A pici bányászfalu takaros házaival, ví­zimalmával, 800 éves templomával és meseszép tavával igazi gyöngyszem, de nagy hagyományai vannak itt a börzsönyi lepénynek is.
Az Ipolyhoz hűségesen visszatérve kevésbé kanyargós, annál inkább hullámzó úon érjük el Kemencét, a környék egykori központját. Kis hí­don – vakmerőbbek gázlón – át hajtunk rá a Kemence-patak völgyében futó, Kemencét és Diósjenőt összekötő kb. 17 km-es erdészeti műúra. Használatát illetően komoly viták folynak az Erdészet, a Nemzeti Park és a két település önkormányzata között. Egyes térképek szombat-vasárnap járhatónak tüntetik fel, de valójában behajtani tilos táblák állnak mindkét végén. Kivételt jelent azonban a királyházai célforgalom. Szóval, aki itt száll meg, vagy éppen megáll egy kávéra, ebédre, az nyugodtan behajthat. De ez a kiskapu csak annak áll nyitva, akiben nagy adag természet iránt érzett alázat van.

Túraúvonal: Verőce‒Kismaros‒Szokolya‒-Királyrét‒-Kóspallag‒Nagyirtáspuszta‒Kóspallag‒-Márianosztra‒Ipolydamásd‒Letkés‒Ipolytölgyes‒Nagybörzsöny‒Vámosmikola‒Kemence‒Királyháza‒Diósjenő‒Nógrád‒Szendehely‒Verőce

Túra hossza: kb. 120 km
Ajánlott időtartam: 1 nap

Szállásajánló:
Aranybánya felett: Malomkert panzió, Nagybörzsöny, www.borzsonyhotel.hu
Királyi vadászterületen: Királyháza Felső vadászház, www.erdeihazak.hu
Erdő szélén: Fatornyos fogadó, Királyrét, www.fatornyosfogado.hu