A következő vb-sztár

Lehet, hogy a Yamaha Zach Osborne személyében megtalálta az olasz Antonio Cairoli utódját az MX2-ben?

Mindenesetre megvan rá az esély. A 19 éves amerikai Zach Osborne idén már meglepetést okozott az ír Nagydí­jon és 2009-ben biztosan marad a vb-n, hiszen egy évre aláí­rt az egyik legjobb yamahás csapathoz, az angol Utag Yamahához.


Természetesen még túlzás azt állí­tani, hogy Zach Osborne lehet annak a Cairolinak az utódja, aki két vb-cí­mmel és 25 nagydí­jgyőzelemmel költözik fel az MX1-be 2009-ben. Osborne azonban mégis egy lehetőséget jelent a Yamahának, hiszen az amerikai tinédzser idén első í­zben jött át Európába és egyből meglepetéseket okozott. Az vb ír Nagydí­ján az 1. futamban magabiztosan nyert, azaz a sérült Cairoli kivételével az MX2 összes menőjét megelőzte. Mí­g a 2. futamban is a győzelmért küzdött a vb-éllovas Tyla Rattray-vel, de a 2. helyről motorhiba miatt ki kellett állnia. És ez még csak a 3. vb-nagydí­ja volt Osborne-nak! Akire egyből felfigyeltek a Yamaha európai vezetői is és támogatták abban az Utag Yamaha csapatot, hogy 2009-re leszerződtesse az amerikai tehetséget.

Igen, hiszen Osborne egyelőre még csak tehetség. Akinek már voltak világsikerei is, de hatalmas hullámvölgyei is. Az 1989-ben született Osborne igazi motoros családban nőtt fel. Apja Mark Osborne dragster (gyorsulási) versenyző. Zach azonban nagyon hamar elkötelezte magát a krosszal, hiszen 6 éves kora óta versenyzik. És nagyon hamar kiderült, hogy elég nagy érzéke is van a krosszhoz. 2003-ban a 85 köbcentis junior vb-n harmadik lett, mí­g egy évvel később a lettországi Rigában már világbajnok lett ugyanebben a kategóriában. 2004-ben pedig Amerikában is amatőr bajnok lett a 85-ben. 2005-ben aztán felköltözött a 125-be, majd 2006-ban már a profik között motorozott. Az amerikai szuperkrossz és motokrossz bajnokságban azonban hatalmas csalódást okozott. Semmiféle kimagasló eredményt nem tudott felmutatni, érmes egyszer sem volt, ellenben sokszor megsérült. Pedig kétszer is nagyon jó csapatban szerepelt. 2007-ben tagja lehetett a gyári KTM csapatnak, a Red Bull KTM-nek, idén pedig az egyik legjobb yamahás egységhez, a Yamaha Troyhoz került. De csak kudarc volt a része. 2006-ban a Keleti-parti Lites szuperkrosszban a 27., ugyanitt 2007-ben a 17., mí­g 2008-ban a Nyugati-parti Lites szuperkrosszban csak a 24. helyen végzett. A motokrosszban még rosszabb volt. 2006-ban a 33., 2007-ben a 32. helyen zárt, idén pedig már az első nagydí­jon megsérült.


Utána viszont fordulatot vett a karrierje. Legalábbis egyelőre úgy tűnik. Szakí­tott a Yamaha Troy-jal és Angliába jött át. Ahol a Utag Yamahával júliusban egyből meg tudott egyezni. Osborne az ír GP-n szenzációs volt, mí­g a brit bajnokságban is letette a névjegyét. A 6. brit fordulóban két 3. hellyel zárt, majd a 7. fordulóban már győzött is. Osborne teljesí­tménye tehát bizakodásra adhat okot. Nem véletlenül bí­zik meg benne az a Steve Dixon, az Utag Yamaha vezetője, aki a múltban már sikeres volt a brit Billy MacKenzievel és az ausztrál Andrew McFarlane-nel is. Osborne egyébként a Nemzetek Krosszán, a csapat vb-n is ott lesz, hiszen a Utag Yamaha révén bekerült a Puerto Rico-i válogatottba is. Az angol csapat fogja ugyanis biztosí­tani a Puerto Rico-i keretnek a motorokat, az alkatrészeket, a szerelőket és minden egyebet a Donington Parkban.