A jövő elkezdődött

Kiterjesztett valósággal támad az Aprilia a MotoGP-ben. Ez már tényleg a jövő technológiája.

Az Apriliánál nem ez az első ambiciózus projekt, mely a sci-fi filmek világába akar repí­teni minket. Bár egyre többet hallunk az AR (kiterjesztett valóság) és VR (virtuális valóság) eszközökről, mégis megdöbbentő a Misanóban bemutatott sisak, illetve az, hogy meglátták a rendszerben rejlő lehetőségeket.

Az Aprilia Racing a Realmore nevü céggel fogott össze a fejlesztések során. Az együttműködés célja egy olyan applikáció megalkotása volt mely használható egy viselhető, kiterjesztett valóságos eszközön. A megalkotott eszköz neve DAQRI Smart Helmet lett. A spéci sisak az AR megjelení­tésére fog szolgálni, í­gy segí­tve a szerelők munkáját a motor felkészí­tése, szervizelése során.

Az új eszköz segí­tségével az Aprilia szerelői látni fogják maguk előtt a motor paramétereit vagy a szervizelésre szoruló alkatrészek listáját, mindezt valós időben. További segí­tségként egy-egy elem cseréjénél is eléjük lesz vetí­tve, hogy az adott rendszer milyen elemekből áll és azok miként csatlakoznak egymáshoz. Ez mondjuk a kábelezésnél komoly időmegtakarí­tást jelenthet, egyútal csökkenti az emberi hiba kockázatát.

Egy 3D-s hologram keresztül szintén valós időben lesznek láthatóak a telemetriából érkező adatok. Egyidőben látható lesz a hűtőfolyadék, az olaj vagy éppen a gumik hőmérséklete. Ezentúl még ellenörző listák is lefuttathatóak, ahol látni lehet majd a cserére érett alkatrészek listáját.

További előnyt fog jelenteni, hogy a főmérnök a sisakra küldött üzenetekkel is képes lesz kommunikálni a szerelőkkel. Eléjük tudja majd vetí­teni a stratégiával kapcsolatos információkat, a választott gumi fajtáját, a motorba töltendő üzemanyag mennyiségét vagy éppen egy várható kiállást.

A tevek szerint az eszköz fejlesztése folytatódik, jövőre pedig már a mindennapok részévé fog válni a csapattagok számára.