A Harley szakí­t a hagyományaival

Ha a Harley vadonatúj modellekkel jött elő, azon általában a korábbi motorok új festését, illetve új króm alkatrészeket kellett eddig érteni, ám a 2014-es túrajárgányokkal és háromkerekűekkel nem teljesen ez a helyzet.

A  Harley-Davidson hallgatott a vásárlói visszajelzésekre, és az alábbi nyolc megújult járművel jelentkezik: Road King, Street Glide, Street Glide Special, Electra Glide Ultra Classic, Ultra Limited, Tri Glide Ultra, CVO Ultra Limited és CVO Road King.

 

Motorok Harley-Davidson 2014-es modellekKattintson a képre a galériához!

 

Kiderült, a cégen belül csak „Project Rushmore”-nak hí­vott tevékenység tulajdonképpen arra irányult, hogy több technológiát vigyenek a hagyománytisztelő motorokba. A legdrasztikusabb változás pedig a folyadékhűtéses erőforrás használata.

 

Motorok Harley-Davidson 2014-es modellek

 

Két folyadékhűtéses konfigurációval is előálltak: az ún. Twin-Cooled High Output Twin Cam 103-mal, ami a 2014-es Harley-Davidson Ultra Limitedbe és a  Tri-Glide Ultra háromkerekűbe kerül, valamint a Screamin’ Eagle Twin-Cooled Twin Cam 110-zel, ami a 2014-es Harley-Davidson CVO Limited része lesz.

 

Motorok Harley-Davidson 2014-es modellek

 

A dizájn hasonlatos a BMW-nél használthoz, ahol a folyadék az erőforrás bizonyos részein fejti ki csak hatását, mí­g a léghűtés még mindig az első számú eszköze a hőelvezetésnek. Ahhoz, hogy ezt elérjék, a folyadékot a hengerfejeken vezetik át és kipufogószelepek körül, ahonnan a mindkét oldalon elhelyezkedő hűtőkbe kerül.

 

Motorok Harley-Davidson 2014-es modellek

 

A milwaukee-i vállalat í­gy a 103ci Twin Cam esetében 10.1:1-re tudta növelni a motorkompressziót, ami jelentősen több, mint a korábbi 9.7:1-hez érték, illetve a nyomaték is növekedett ezáltal. A Screamin’ Eagle Twin-Cooled Twin Cam 110 kisebb teljesí­tményre képes.

 

Motorok Harley-Davidson 2014-es modellek

 

Egyéb változások: beépí­tett hangrendszer, kommunikáció, navigáció és információs rendszer, ami érintőképernyőn látszódik, illetve a beépí­tett első és hátsó blokkolásgátló fékrendszer. Valamint a motoros kényelmére is jobban odafigyeltek.

 

Motorok Harley-Davidson 2014-es modellek

 

Hogy mindezek összhatásban milyen változást eredményeztek, megtudhatják hamarosan éppen tesztelő főszerkesztőnk, Mező János beszámolójából.