A GP250 60 éve – LAST ACTION HIRO

Két dolog közös a 250 cm3-es géposztály két világbajnokában. Mindketten a négyes rajtszámmal versenyeztek, igaz, Bruno Ruffo 61 éve elsőként, Hiroshi Aoyama pedig 2009-ben utolsóként diadalmaskodott, de mindketten hősök voltak a maguk módján.

Hiroshi Aoyamának még utolsó megmaradt ellenfele, a Gilerával versenyző olasz Marco Simoncelli győzelme esetén is elegendő lett volna a 11. helyezés ahhoz, hogy a Grand Prix valenciai fináléjában a 250-es géposztály „örökös” világbajnokává váljon. De a biztonsági motorozás helyett a 27 éves Honda-pilóta sokat kockáztatott, támadta a második helyen motorozó Hector Barberát, és a kilencedik körben a célegyenes végén a kavicságyban kötött ki. Szerencsére meg tudta fogni a motort, és bár csak tizenegyedikként, de visszatért a versenybe. Ezzel még mindig világbajnok volt, még ha éppen csak pengeélen is. Véglegesen csak a 19. körben lélegezhetett fel, amikor a sors ismét lecsapott – ezútal az első helyen motorozó Simoncellire. Miközben próbálta Barberát távol tartani magától, túl sokat kockáztatott, bukott, és í­gy végképp elszalasztotta – amúgy elég csekélyke – esélyét a cí­mgyőzelemre. „Elkapott egy széllökés, kicsit kicsúsztam, és bekoszolódott a hátsó kerék. Amikor be akartam venni a következő kanyart, nem tapadt eléggé, és elszálltam” – magyarázta később Simoncelli. „Aoyama megérdemelte a győzelmet, de végig a nyomában voltam” – mondta.

Aoyama a kategória „örökös” világbajnoka, megérdemelten ünnepel a pódium tetején

Hiroshi Aoyama í­gy a 250-es kategória örökös világbajnoka lett. Azé a versenysorozaté, amelynek vége szakadt 61 évvel az után, hogy 1949-ben az olasz Bruno Ruffo egy 25 lóerős, négyütemű, egyhengeres Moto Guzzi nyergében megszerezte a verseny történetének első világbajnoki cí­m győzelmét. Három évvel később, 1952-ben a német Werner Haas saját épí­tésű Puchjával állt rajthoz a 125-ös kategóriában, és olyan vakmerően versenyzett, hogy az NSU a szombati edzésnap végén hivatalos versenyzői státuszt és egy Rennfoxot kí­nált fel neki. A vasárnapi versenyt már megnyerte, majd 1953-ban a 125-ös és a 250-es kategóriában is világbajnok lett. A legújabb műszaki ví­vmányok álltak a rendelkezésére: a képeskönyvbe illően szép kéthengeres Rennmaxnak két felül fekvő, királytengely által irányí­tott vezérműtengelye volt, 36 lóerőt teljesí­tett hallatlan, 11 000/min-es fordulat mellett, végsebessége 185 km/h volt.

Az idom kissé ormótlan, de az NSU Werner Haas-al a nyergében verhetetlen volt az ötvenes években

A motor 1954-ben még gyorsabb lett, kevésbé a 37 lóerőre nőtt teljesí­tménynek, sokkal inkább az áramvonalas, alumí­niumból készült idomnak köszönhetően. Mivel a sebességi világrekordoknál már bizonyí­tottak, ezért a monstrumszerű konstrukciókat a GP-motorokra is felszerelték, figyelmen kí­vül hagyva a manőverezési készségre gyakorolt negatí­v hatásukat. Az első „delfin”-idommal a Rennmax 205 km/h-ás sebességet ért el. Amikor a motor harmadik versenyén, az asseni TT-n szúnyogtetemek tömege halmozódott fel a kis szélvédő alatt, a szerelők nemkí­vánatos turbulenciákat jósoltak, ezért még hatalmasabb idomot készí­tettek, amely „kékbálna” néven vált ismertté. Az eredmény elképesztő 215 km/h lett, és Haas annak ellenére, hogy gyakorlatilag nem látta az első kereket, és a természetellenes fejtartás gyakran elszorí­totta a nyaki ütőerét, 250-es motorjával a Man szigeti Tourist Trophy-n az összes 500-as motornál gyorsabb volt.

1955-ben az NSU egy halálos baleset miatt visszavonult a világbajnokságról, de néhány privát versenyzőnek még szállí­tott a „Sportmax”-ból, amely még 28 lóerősen is jobb volt a többinél: H. P. Müller lett a világbajnok éppolyan áramvonalas, de ezüstszí­nű burkolatú motorjával (a kék a gyári gépeknek volt fenntartva).

A Sportmax az NSU hattyúdala volt, de H.P. Müller ezzel az ezüst idomos motorral lett világbajnok

A kékbálnás korszak utáni műszaki versengés során a résztvevők egyre bonyolultabb motorkonstrukciókkal küzdöttek az egyre nagyobb fordulatszámokért és teljesí­tményért. így 1966-ban és 1967-ben a brit Mike Hailwood nyert a lenyűgöző Honda RC 166-tal, amelyben a mérnökök nagyon kis helyen zsúfoltak össze sorban hat hengert. Hároméves fejlesztés után a motor teljesí­tménye 55-ről több mint 60 lóerőre nőtt, a műszaki csoda több mint 18 000/min-es fordulatot ért el, és hét sebességfokozatával 245 km/h-ás végsebességig lehetett végigkapcsolgatni.

Mike Hailwood (jobbra) vitte sikerre 1966-ban a csoda hathengeres Hondát, ami bő 60 lóerőt teljesí­tett 

A nagy Honda-konkurens, a Yamaha válasza radikálisan eltért ettől: az 1964-ben és 65-ben még egy kétütemű, kéthengeres motorral győztes Phil Readet egy kétütemű, V-négyhengeres új géppel, az RD-05-tel küldte harcba. Ez még a Honda hathengeresénél is erősebb volt, de az első két évben még túl sok problémával küzdött ahhoz, hogy legyőzze. így Read csak a Honda visszavonulása után, 1968-ban lehetett újra világbajnok. A csapatból mégis kirúgták, mert a monzai döntőben az utasí­tás ellenére megelőzte a csapattársát, Bill Ivy-t, akinek át kellett volna engednie a győzelmet.

A Yamaha Phil Read-el vágott vissza, aki 1968-ban lehetett újra világbajnok

Az új technikai szabályok miatt – maximum két henger és hat sebességfokozat – vége szakadt a furcsa műszaki próbálkozásoknak. A Honda után a Yamaha is kiszállt, í­gy eljött a kis privát csapatok esélye.

Ezek egyike volt a német Dieter Braun csapata, aki szerelői, Sepp Schlögl és Toni Mang segí­tségével 1971-ben egy Yamahával az NDK-s Sachsenringen történelmi győzelmet aratott a finn Jarno Saarinen felett. Amikor a lelkes szurkolók elénekelték a (nyugat)német himnuszt, az NDK-s funkcionáriusok a tőlük megszokott rugalmatlansággal reagáltak, és törölték a sachsenringi futamot a versenynaptárból. így az csak meghí­vásos versenyként létezett tovább a rendszerhez hűséges szocialista tábor számára.

A 80-as években a japán márkák ismét konkurenciát kaptak Európából. 1984-ben a német Manfred Herweh egy kéthengeres Rotax-szal második lett. Egy évvel később az olasz Loris Reggiani meggyőzte az Aprila tulajdonosát, Ivano Beggiót, hogy szintén Rotax-motorral és egy saját készí­tésű vázzal szálljon be a versenybe: megszületett az első 250-es Aprilia.

1989-ben Martin Wimmer megvette az egyik Reggiani-gépet, és az osztrák szerelő, Michael Schafleitner segí­tségével feljaví­totta. A misanói futamon Wimmer az első rajtkockából indulhatott. Beggio megjelent a rajtnál, megköszönte Wimmer jó munkáját, majd rögtön utána kirúgta az Aprilia akkori műszaki vezetőjét.

Szabó I László (fent) sok más kiváló magyar versenyzővel együtt ért el szép eredményeket a 250-es géposztályban a hatvanas-hetvenes években

Magyarországot ebben a géposztályban a hatvanas és hetvenes években képviselték versenyzőink a legkiemelkedőbben. A hazai bajnokságban 1931-ben volt először hivatalos 250-es bajnokság. Az első bajnoki cí­met Kiss László nyerte meg egy Puch motorral, de a bajnokok listáján olyan nevekkel is találkozhatunk, mint Szabó I László, Repits Géza, Juhos írpád, Juhász Károly, illetve Szabó II László és Drapál János. Sok felejthetetlen negyed-literes eredményt értek el magyar versenyzők.

Drapál János 1971-ben Brünoban nyert, végül az összesí­tett kilencedig helyig jutott a tragikus sorsú motorversenyző


Mindközül, talán az egyik legemlékezetesebb,-habár nem a Gyorsasági Motoros Világbajnokságon elért eredmény- amikor 1956-ban a franciaországi Monthlery pályán rendezett 24 órás Bol’dor-i futamon kategóriagyőzelmet szerzett a Kurucz György- Reisz János egy 250-es Pannónia nyergében. Három évvel később három páros indult el ezen a versenyen szintén Pannóniákkal. Kuruczék mellett a Szűcs-Németh és a Hollós István-Máthé Sándor páros is ringbe szállt. A három páros a 2., 3., és 4. helyezést szerezték meg. A géposztály két legkomolyabb képviselője Drapál és Szabó II voltak. A nagy áttörésre 1971-ben került sor a mindannyiunk által imádott és gyakran látogatott Brnóban. Drapál ezen az emlékezetes 250-es versenyen a második edzésidővel állt rajthoz a Yamahával, egy John Dodds nevű versenyzőtől kölcsönkért kuplungbowdennel. Már az első körben az élre állt és 34 másodperc előnyt könyvelt, amit a verseny végéig 40 másodpercre növelt.

A 250-es Pannóniák a 24 órás futamokon szépen szerepeltek, többek közt Reisz Jánossal, 1956-ban, aki alig húsz év múlva már Yamahával a hatodik tudott lenni

Külön öröm volt mindenki számára, hogy a második helyen Szabó II László végzett, Jarno Saarinen előtt. Persze Szabó Laci bá már a hatvanas évek legelején is harcolt az elemekkel ebben a kategóriában a világbajnokságon. Végeredményben mindketten az összesí­tett kilencedik helyig jutottak el. Drapálnak egy győzelme és több pontot érő helyezése volt, mí­g Szabó Lászlónak az 1963-ban elért negyedik helyezését követően egy ezüst és egy bronz, természetesen a sok további pontszerző helyezés mellett. Repits Géza 1972-ben zsebelt be Kelet-Németországban és az akkori Jugoszláviában összesen öt pontot. Reisz János 1974-ben egy hatodik helyezést ért el a Yamahával. Volt ugyan még egy érmesünk a kategóriában, de ő sikereit már svájci állampolgárként érte el. Marsovszky Gyula 56 után diszidált, í­gy érdemeit nem könyvelhetjük el a magyar motorsport számlájára.

A Magyar Grand Prix két győztese: John Kocinski 1990-ben, és két év múlva Luca Cadalora (képünkön)

Picit más aspektusból megközelí­tve, az 1990-es és 1992 Magyar Grand Prix-t is meg kell emlí­tenünk a géposztály történetében, hiszen előbbit Kocinski, mí­g a 92-es futamot Luca Cadalora nyerte meg a Hungaroringen. A jelenkor legnagyobb reménysége a Team Toth csapat szí­neiben induló Tóth Imre volt, aki 2007-ben mutatkozott be a 250-ben. A csapat fantasztikus sikereket könyvelhet el, hiszen több dobogós és rengeteg pontszerző helyezést követően 2009-ben Mattia Pasini futamgyőzelmet szerzett a magyar alakulatnak.

Németh Balázs váltotta Talmácsi Gábort a csonka negyedliteres szezonja közben a Balatonring teamnél, a fiatal tehetség első szezonjában 11 világbajnoki pontot gyűjtött

2009-ben lépett fel Talmácsi Gábor is, aki a Balatonring szí­neiben mutatkozott be, ám Le Mans-ban már nem állt rajthoz, az okokat azt gondolom, már mindenki tudja. Helyét Németh Balázs foglalta el, aki korábban nagyobb kategóriákban tette le névjegyét. Kezdő évében, pálya és motorismeret nélkül is sikerült 11 világbajnoki pontot gyűjtenie. Most, hogy hatvan év után búcsúzik a géposztály talán még édesebb visszaemlékezni a magyarok sikereire, hiszen egy rendkí­vül izgalmas, látványos és csodálatos éra zárult le tavaly Valenciában és a történelemkönyvek sárguló lapjain a jövő nemzedéke találni fog olyan versenyzőket, olyan neveket, akiknek köszönhetően Magyarország és a magyar motorsport neve nem fog feledésbe merülni