A Bou egy lépésre a vb-cí­mtől

A szabadtéri triál vb utolsó előtti Portugál Nagydí­ján eldőlt, hogy már csak két spanyol, Antonio Bou és Adam Raga csatázhat a vb-aranyért. A két spanyol közül Bou az esélyesebb, hiszen a portugáliai sikerével az évadzáró előtt már 14 ponttal vezet Raga előtt. Azaz ha Raga nyerne a szezonzárón, Bounak már egy 9. hely is elég lenne a második szabadtéri vb-aranyához.

    A szabadtéri triál vb 2006 után tért vissza Portugáliába, ahol az idei legizgalmasabb és legemlékezetesebb viadal zajlott le. Sok volt a meglepetés, nagyon kiegyensúlyozott volt a mezőny, a végeredmény csak a dí­jkiosztó után derült ki, mí­g Bou és Raga megint ámulatba ejtett mindenkit.

    A helyszí­n, a kisváros Paredes Portotól 30 kilométerre található, ahol hegyvidéki, nagyon köves, sziklás pályán kellett teljesí­teniük a triálosoknak. Az 1. körben magasan kiemelkedett Bou. A 15 akadályzónán csak egyszer hibázott: a 13-as zónát mindenki elrontotta. A többiek meg sem tudták közelí­teni Bout. í“riási meglepetésre főleg Ragának nem ment. Raga szenzációs formában érkezett meg Portugáliába. Megnyerte az elmúlt két nagydí­jat a vb-n, mí­g a vb-szí­nvonalú spanyol bajnokságban is egymás után háromszor győzött. Az 1. körben viszont elrontott 4 akadályt plusz kétszer is időbüntetést kapott, amiért 13 hibaponttal csak a 6. helyen végzett. Ráadásul Bou mellett a spanyol Jeroni Fajardo és Albert Cabestany, a japán Takahisa Fujinami és a brit Dougie Lampkin is nagyon veszélyes ellenfélnek tűnt. Az 1. kör végén a Bou után következő öt pilóta 4 ponton belül volt.


    A 2. körben aztán Raga megpróbálta a lehetetlent. De nem sikerült neki. Ugyan 6 hibaponttal ő volt a legjobb, de nem sikerült befognia Bout. Ráadásul a dobogó második fokáról is lecsúszott. Túlságosan is kiegyenlí­tett volt a mezőny Portugáliában. A 2. körben még szorosabb volt a csata Raga után. Cabestany, Fujinami, Bou, Fajardo és Lampkin 3 ponton belül volt! Emiatt elég nehezen alakult ki a végső sorrend. Bou, aki 10 hibapontot szedett össze a 2. körben, magabiztosan nyert, de az ezüst- és a bronzérem sorsa csak a dí­jkiosztó után dőlt el.

A dobogóra Bou mellett még Fujinami és Fajardo állhatott fel, de később kiderült Fujnami eredményét rosszul számolták ki. A japánnak először 17 hibapontot számoltak, de az ellenőrzések után kiderült, hogy kettővel kevesebb pontot számoltak neki. Emiatt hármas holtverseny alakult ki a 2. helyért, hiszen Fujinaminak, Fajardonak és Ragának is 19 hibapontja volt. Ilyen esetben pedig a hibátlan akadályok száma dönti el a sorrendet. Amely miatt teljesen felborult az eredeti sorrend. Bou mögött Fajardo lett a második – a Beta motorosának ez volt az idei első érme – , Raga lett a harmadik, mí­g Fujinami csak negyedik lett, azaz idén először nem lehetett dobogós. Lampkin is csalódott lehetett. Mindenidők legsikeresebb triálosa csak a 6. helyen zárt, ami azt jelenti, hogy a Portugál GP történetében első í­zben nem lehetett dobogós: 1999 és 2006 között 7-szer első, 3-szor második volt. Mí­g az is fájhat neki, hogy a Beta idei első érmét nem ő, hanem Fajardo szerezte meg.