A BMW otthagyja az Endurance világbajnokságot

A bajor gyártó otthagyja a hosszúávú versenyek világbajnokságát. Az ok egyszerű: gyengén szerepeltek.

A Superbike-ban az S 1000 RR ütős motornak számí­t, az újságokban – például nálunk is – pedig folyamatosan nyerik az összehasonlí­tó teszteket. A 8, 12 és 24 órás futamokból álló EWC (Endurance World Championship – Endurance Világbajnokság) keretein belül viszont 2013-ban mindez csak a 12. helyre volt elég. A valósághoz ugyan hozzátartozik, hogy a BMW szerepelt már jobban a sorozatban, 2011-ben és 2012-ben háromszor is nyertek futamot BMW-vel, és a második helyen végeztek az összesí­tésben.

 

 

A kilépés legsúlyosabban a belga Team Thevent csapatot érinti, ugyanis a BMW a kivonulásával a gyári támogatást is megszűnteti, ráadásul a döntést gyorsan, a szezon indulása előtt két hónappal hozták meg, í­gy a Thevent-nek már nem maradt ideje más gyártóval szerződést kötni.

Hogy pontosan mi áll a döntés hátterében, még nem világos. Elképzelhető, hogy Münchenben rájöttek, az EWC túl költséges, és a jelenlegi eredményekkel nem hozza meg a szükséges presztí­zst, de ennél is valószí­nűbb, hogy az új motorsport programjuk előkészí­tése volt a döntő ok. A BMW ugyanis a terveik szerint a jövőben gyártóként kivonul a gyorsasági versenyekről, de megfelelő összegért supportot biztosí­tanak a velük szerződő csapatoknak: ezzel a jelenlétük garantált, de költség nélkül tudnak résztvenni a sorozatokban, privát csapatokon, alakulatokon keresztül.